Vaalirahakohu ja valtionyhtiöt: Kuka tuki ketä

politiikka
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Nyt puhutaan valtionyhtiöiden antamasta tuesta puolueille. Tästä on kyse.

Björn Wahlroos Alexander Stubb
Sampo-konserni tuki kokoomusta 75 000 eurolla. Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos (vasemmalla) tapasi ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) Hankenin ylioppilaskunnan 100-vuotisjuhlassa Finlandia talolla 24. helmikuuta 2009. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Lauantai 8.8.2009 kello 13.32. Suomen Tietotoimiston uutinen piippaa puhelimessa:

“Sampo rahoitti kokoomusta merkittävästi viime eduskuntavaalien yhteydessä. Konserni tuki puoluetta 75 000 eurolla.”

Uutinen käynnisti uuden vaiheen vaalirahoituskeskustelussa. Tässä keskeisimmät käänteet.

  • Sampo. Finanssikonserni on antanut kokoomuksen käyttöön vuosina 2006-2008 yhteensä 125  000 euroa. HS:n mukaan kokoomus kertoi saaneensa rahat pyytämällä suoraan Björn Wahlroosilta, joka oli tuolloin Sammon konsernijohtaja sekä hallituksen jäsen. Hbl:n mukaan Wahlroosilla oli oikeus päättää vuosittain 50 000 euron lahjoituksista yleishyödyllisiin kohteisiin. Koska kokoomukselle mennyt summa oli osissa, raja ei ylittynyt. Suomen valtio omistaa Sammosta noin 14 prosenttia Solidium Oy:n kautta.
  • Patria. Puolustusteollisuuskonserni Patria jakoi vaalivuonna 2007 puolueille yhteensä 19 000 euroa, joista kokoomukselle, keskustalle ja Sdp:lle meni kullekin 6000. Valtio omistaa Patriasta 73 prosenttia. Patria ei ole pörssiyhtiö. Vuonna 2007 Patrian omistajaohjauksesta valtiolla vastasi Mauri Pekkarinen (kesk).
  • Destia. HS:n tietojen mukaan entinen Tieliikelaitos on tukenut kolmena viime vuonna puolueita noin 20 000 eurolla – Sdp:tä 10 000:llä, keskustaa 5000:llä ja kokoomusta noin 3000:lla. Valtio omistaa Destian kokonaan.
  • Yhteensä. Valtion osittain tai kokonaan omistamat yhtiöt lahjoittivat puolueille yhteensä yli 200 000 euroa viime eduskuntavaalien alla ja niiden jälkeen. Jo mainittujen lisäksi rahaa ovat antaneet Itella, Suomen teollisuussijoitus, VR, Stora Enso, Rautaruukki ja Outokumpu sekä muutamia muita pienemmillä summilla.
  • Vastaavat ministerit. Valtion omistajaohjauksesta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) olisi valmis kieltämään vaalituen yhtiöiltä, joissa valtio on enemmistöomistaja. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen oli Ylen haastattelussa samaa mieltä.
  • Oikeusministeri. Tuija Brax (vihr) sanoi maanantaina, että kannattaa valtionyhtiöille rahanantokieltoa.
  • Tarasti. Puoluerahoituslain uudistamista pohtiva Lauri Tarasti huomautti, että julkisoikeudellisten yhteisöjen pitää olla varovaisia, kun ne tukevat puolueita. Puoluelain mukaan valtion ja sen määräämisvallassa olevien yhteisöjen on noudatettava puolueisiin nähden tasapuolisuutta ja yhdenmukaisia perusteita.
  • Oppositio. Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti Sammon tukea kokoomukselle “törkeyden huipentumana” ja vaati tapauksesta puolueetonta selvitystä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanaili kokoomuksen saamista “nallekarkeista” ja piti puoluetta tekopyhänä. Sdp:ssä asiaa on voimakkaimmin kommentoinut ensimmäinen varapuheenjohtaja Ilkka Kantola. Hänen mielestään vastikkeetonta hyväntekeväisyysrahaa ei ole. (Lue lisää: Nyt myös vasemmisto lupaa ilmoittaa tukijansa.)
  • Kepun muisti. Juuri kun keskusta oli ilmoittanut kertoneensa kaikki saamansa yli 5 000 euron lahjoitukset, kävi ilmi, että OP-Pohjola lahjoitti 8 000 euroa keskustalle, kokoomukselle ja Sdp:lle. Unohdusta selitettiin inhimilliseksi. Unohtelu saa koomisia piirteitä, kun lukee HS:n Kuukausiliitteen jutun, jossa kerrotaan puoluesihteeri Jarmo Korhosen terävästä muistista.

Mitä seuraavaksi?

STT:ltä lienee odotettavissa uusia tukitietoja, sillä se on kysynyt yli 50 keskeiseltä yritykseltä ja järjestöltä puolueiden tukemisesta. Tarjolla on myös tuoreempia vaalitietoja, sillä kesäkuun eurovaalien rahoitusilmoitukset pitää olla tehty viimeistään tänään.

Esille noussee kysymys siitä, mitä vaalirahoituksella on saatu. Yritysten antamat summat eivät ole suuren suuria niille itselleen tai puolueille.

Julkaistu 10.8.2009 klo 14.51, päivitetty 11.8.2009 18.26.

Lähteet: STT, HS, Hbl, Uusi Suomi, Yle