Terroristien pikkupommit isompi uhka kuin suurvaltojen ydinaseet

talous
Teksti
Jari Lindholm

Yhdysvaltojen ja Venäjän uusi sopimus ei tee suurta koloa ydinarsenaaleihin.

Kättely
Presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev siunasivat strategisia aseita rajoittavan sopimuksen Prahassa viime viikolle. Kuva Petr David Josek / AP / Lehtikuva

Puitteet olivat juhlavat ja puheet yleviä, kun Yhdysvallat ja Venäjä allekirjoittivat uuden ydinaseita vähentävän sopimuksen Prahan linnassa 8. huhtikuuta.

”Tämä päivä on virstanpylväs ydinaseriisunnassa”, sanoi Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev kutsui tapahtumaa ”historialliseksi”.
”Uudeksi Startiksi” kutsuttu paperi on jatkoa alkuperäiselle Start-sopimukselle, joka umpeutui joulukuussa. Uusi sopimus rajoittaa osapuolten strategisten ydinaseiden määrän 1 550:een, eli yhteensä 3 100 ydinkärkeen.

Esimerkiksi pitkänmatkan ohjuksissa käytettävien strategisten ydinaseiden lisäksi Venäjällä ja Yhdysvalloilla on tuhansia pienempiä taktisia ydinaseita.

Sopimusta kiitettiin Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden kannalta merkittäväksi, mutta suurta koloa se ei maiden jättimäisiin ydinarsenaaleihin tee. Ei myöskään ole selvää, ratifioiko Yhdysvaltojen senaatti sopimuksen vai onnistuvatko uudessa vauhdissa olevat republikaanit torppaamaan sen.

Ydinaseriisunta oli vuonna 2008 yksi Obaman vaaliteemoista, joten Prahan seremonia oli hänelle poliittisesti tärkeä.

Todellisuudessa suurin uhka kansainväliselle turvallisuudelle eivät enää ole suurvaltojen strategiset ydinaseet vaan nyrkkipajoissa kootut pikkupommit, joita terroristijärjestöjen kuten al-Qaidan pelätään havittelevan.

Parantaakseen ydinmateriaalien turvallisuutta Obama kutsui 47 maan edustajat Washingtoniin 12.-13. huhtikuuta. Asialistalta oli kuitenkin jätetty tämän hetken vaikein kysymys: Intian ja Pakistanin kilpavarustelu.

Pakistanin tiedetään uusivan ydinaseistustaan kovalla kiireellä, eikä Intia ole kaukana perässä. Maat ovat käyneet neljä sotaa, joista viimeinen, vuonna 1999 sattunut Kargilin selkkaus, oli lähellä johtaa ydinsotaan.

Vaarana on, että Pakistanista käsin toimivat ja osin maan tiedustelupalvelun kouluttamat terroristit iskevät Intiaan niin pahasti, että naapurukset ajautuvat aseelliseen konfliktiin. Pakistan olisi tavanomaisessa sodassa alakynnessä, ja asiantuntijat pelkäävät tämän alentavan kynnystä turvautua ydinaseisiin.