Tämäkö ekoteko: Hevosenlihaa pannulle

lähiruoka
Teksti
Petri Pöntinen

Se on maukkaampaa kuin nauta, vähärasvaisempaa kuin sika, halvempaa kuin poro. Arvasitko jo? Puhe on hevosenlihasta.

Hevosenliha
Maaseutuyrittäjä Markku Lehmuskanta Penan Lihan teurastamossa Janakkalassa syyskuussa 2007. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.


Ostin tummaa ulkofilettä Tampereen kauppahallista. Paistoin, söin ja hurmaannuin. Herahtaako vesi kielelle, rasvaatko mielessäsi jo pannua? Vai ällöttääkö koko ajatus?

Hevosenlihaa on käytetty iät ajat makkaroissa. Nyt Suomen Hippos vauhdittaa lihan menekkiä laitumilta lähikauppoihin. Korkein este on mielikuvamuuri: kuka nyt syö raukeasilmäistä ruunaa, naapurin ratsua?

”Teini-ikäistä, ratsastusta harrastavaa tyttöä on varmaan vaikea saada syömään hevosta”, projektisihteeri Veera Nieminen myöntää.

Polle ei ole vielä hitti niin kuin poro. Aluksi on varmistettava, että lihaa on saatavilla ympäri vuoden. Hippos lähestyy hevosenomistajia, jotta omistajat tarjoavat eläimiä teurastettaviksi.

”Lihaa pitää olla saatavilla muulloinkin kuin syksyllä ja talvella, jota kuluttaja tottuu käyttämään sitä”, Nieminen sanoo.

Mitä hevosesta sitten voi valmistaa? Hippos painattaa meille lihansyöjille reseptivihkon. Niemisen suosikki on paahtopaisti.

”Uuniin vain ja paistomittari kylkeen.”

Ei äkkiseltään ajattele, että hevosen syöminen on eettinen ekoteko. Suomessa lopetetaan nelisen tuhatta eläintä vuodessa. Vain tuhat päätyy teurastamoihin, valtaosa haudataan kuoppiin.

Suosimalla pollea antaa sille inhimillisen lopun.

”Kun lihalle on kysyntää, eläimiä ei jää kitumaan tai niitä ei myydä eteenpäin”, Nieminen sanoo.

Kun hevosta ei ole Suomessa kasvatettu lihan takia, sen syöminen on ilmastoteko nautaan tai sikaan verrattuna. Entä onko hevosenliha lähiruokaa?

”Se on hankalasti määriteltävissä. Joskus eläimiä kuljetaan kaukaa teurastettaviksi. Mutta on sekin parempi kuin rahdata hevosenlihaa Argentiinasta”, Nieminen sanoo.

Tampereen kauppahallin liha on teurastettu Vammalassa. Jos eläin on ravannut ikänsä Teivon raviradalla, se on taatusti lähiruokaa. Mutta onko ravurin liha sitkeää, stressattua?

”Ei, päinvastoin. Jos eläin on ylisyötetty ja huonokuntoinen, liha on rasvaista”, Nieminen sanoo.

Hevospiireissä tiedetään, että maukkainta pannulla on kolmivuotias ravihevonen, joka on äkillisen jalkavamman takia viety heti teurastettavaksi.

Aiheesta lisää SK:ssa 45/2009 (ilm. 6.11.): Pelastaako lähiruoka ilmaston?