Sijoittajat epäluuloisina - epävarmuus syö Nokiaa

Microsoft
Teksti
Juha Jaakkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
stephen elop
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi muun muassa yhtiön kulukuurista Keilaniemen pääkonttorissa 27. huhtikuuta. Kuva Markus Pentikäinen.

Helsingin Messukeskukseen kokoontui tiistaina 3. toukokuuta kiukkuisia ihmisiä. Nokian yhtiökokouksen osakkaat hiillostivat ja tenttasivat yhtiön johtoa, mutta nimitys- ja muut päätökset syntyivät lopulta Nokian hallituksen laatiman käsikirjoituksen mukaisesti.

Nokian osakkeesta irronnut 40 sentin osinko ei tuo suurta lohtua yhtiön omistajille. Nykyisestä reilun kuuden euron pörssikurssista laskien osinko on kuitenkin yksi Helsingin pörssin tuottoisimmista eli enemmän kuin kuusi prosenttia.

Nokian kunnian päivistä, kesäkuun 2000 huipusta, yhtiön osakkeen arvo on laskenut yhteen kymmenesosaan. Yhtiö, jonka markkina-arvo oli puolet koko Helsingin pörssistä ja vielä paljon enemmän osakkeiden päivävaihdosta, on joutunut luovuttamaan paikkansa pörssin suurimpana yhtiönä pohjoismaiselle pankkikonserni Nordealle. Myös puhelinoperaattori Telia Sonera on kiilannut markkina-arvoltaan Nokian ohi, ja energiayhtiö Fortumkin hengittää jo niskaan.

Nokian osakekurssi romahti kahdeksasta eurosta nykytasolleen viime helmikuussa, kun yhtiö ilmoitti liittoutuvansa amerikkalaisen ohjelmistojätti Microsoftin kanssa. Hurjimpien huhujen mukaan Microsoft oli jopa aikeissa ostaa koko Nokian.

Kysymys on kuitenkin siitä, että Nokia luopuu vuosikausia kehittämästään Symbian-käyttöjärjestelmästä ja siirtyy Microsoftin Windowsin käyttäjäksi ja kehittäjäksi. Samalla Nokia hylkää Meego-käyttöjärjestelmän, jota se vielä viime syksynä kehitti suurin odotuksin puolijohdeyhtiö Intelin kanssa.

Helmikuusta alkaen Nokian ohjelmistosuunnittelijat ja alihankkijat Suomessa ja maailmalla ovat odottaneet kauhun vallassa, mitä Nokian Windows-kumppanuus heille merkitsee. Viime viikolla Nokia ilmoitti irtisanovansa 4 000 työntekijää, joista 1 400 on Suomesta. Tämän lisäksi kaikkiaan 3 000 Symbian-ohjelmistokehittäjää siirtyy maailmanlaajuisesti toimivan konsulttiyhtiö Accenturen palkkalistoille.

Saneeraus ei ollut niin rankka kuin Nokian henkilökunta pelkäsi. Jopa Accentureen ulkoistetut ohjelmistokehittäjät ottivat tiedon uudesta työnantajastaan toiveikkaina vastaan. Accenture voi tarjota heille muuta ohjelmoitavaa myös sen jälkeen, kun Nokia lopettaa Symbian-puhelimien valmistuksen.

Se on kuitenkin väistämätöntä, että Nokian ja Microsoftin liitto tekee elämän vaikeaksi Nokian alihankkijoille, kuten Tieto-konsernille, Elektrobitille, Digialle ja Ixonosille.

Tulenpalava kiire

Nokian kulukuuri ja irtisanomiset eivät innostaneet sijoittajia. Yhtiön pörssikurssi ei juuri noussut, kuten vastaavissa tilanteissa yleensä tapahtuu. Nokian ennakko-odotuksia parempi ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskin jätti sijoittajat kylmiksi.

Nokia on kuitenkin edelleen maailman suurin ja tehokkain matkapuhelimien valmistaja ja jakelija. Sen liikevoitto on kohtuullisella tasolla. Yhtiö on velaton ja sillä on kuuden miljardin euron kassa ja vankka tase. Kauppalehden viiden tähden luokituksessa Nokia saa neljä tähteä ja luonnehdinnan “halpa”.

Nokian viime syksynä aloittanut toimitusjohtaja Stephen Elop herättää luottamusta. Hän on selkeäsanainen, avoin ja rehellisen oloinen. Hänen esiintyessään maailman finanssikeskuksissa ei tarvitse potea myötähäpeää.

Mikä Nokian osakkeen nousua sitten pidättelee?

Ennen muuta kysymys on suuresta epävarmuudesta ja epäluuloista.

Yhdysvaltalaisten sijoittajien kiinnostus Nokiaan on hiipunut, koska yhtiön osuus heidän kotimarkkinoistaan on laskenut muutamaan prosenttiin. Pohjois-Amerikka on Aasian ja Euroopan jälkeen vasta kolmanneksi suurin matkapuhelimien markkina-alue, mutta suuret jenkkirahastot määräävät tahdin maailman osakemarkkinoilla.

Vaihtaessaan Symbianin avoimen käyttöjärjestelmän suljettuun Windowsiin Nokia teki strategisen täyskäännöksen, josta kukaan ei tiedä, mihin se lopulta johtaa. Tästä syystä pörssianalyytikkojen arviot Nokian osakkeen lähitulevaisuuden hinnasta vaihtelevat 4-12 euron välillä.

Nokialla on tulenpalava kiire saada ensimmäiset Windows-puhelimet käyttäjien testiin. Jos Nokia ei tuo lupaamiaan uusia malleja ensi vuonna markkinoille, korkean hintaluokan ja katteen älypuhelinten käyttäjät saattavat kääntää sille lopullisesti selkänsä. Kiirettä lisää se, että Applen iPhonet ja Googlen Androidit raivaavat kovalla vauhdilla Nokian Symbian-älypuhelimia pois tieltään.

Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmien osuus älypuhelimien markkinoista on tällä hetkellä vain nelisen prosenttia. Siitä Nokia Windowsin pitäisi ponnistaa aivan eri tasolle samaan aikaan kun Symbian-puhelimien valmistus ajetaan hallitusti alas. Se ei ole helppoa. Menestys riippuu asiakkaan käyttökokemuksesta, joka ei perustu pelkästään laitteen teknisiin ominaisuuksiin.

Vaikka harjoitus onnistuisi, kukaan tuskin kuvittelee, että Nokia ja sen osakekurssi palaisivat joskus 2000-luvun alun huipputasolle. Microsoftin kumppanina Nokialle lankeaa luultavasti laitevalmistajan rooli. Microsoft ei ole koskaan laitteita valmistanutkaan. Sen menestys ja korkea kannattavuus ovat perustuneet ohjelmistojen myyntiin.