Sampo Pankin Lauri Uotila: "Vakuuksien vaatiminen Kreikalta on poliittista liturgiaa"

Euro
Teksti
Laura Koljonen
Lauri Uotila

Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila, onko realistista, että maksukyvyttömäksi luokiteltu Kreikka selviää veloistaan?

”Ei ole. Kauniisti sanottuna, osa lainoista annetaan anteeksi. Ei tietenkään kerralla, mutta asteittain, pieninä erinä ja pitkän ajanjakson aikana.”

Muuttaako mahdollinen uusi tukipaketti tilannetta?

”Todennäköisesti ei. Se lähinnä antaa aikaa, jotta velanleikkauksia voi tehdä asteittain. Näin myös vältetään paniikki rahoitusmarkkinoilla.”

Euroopan keskuspankki ja komissaari Olli Rehn (kesk) vastustavat tiukasti Kreikan velkajärjestelyä. Miksi?

”He haluavat välttää juuri tätä markkinapaniikkia. On parempi tehdä päätöksiä nopeasti, eikä niin, että koko ajan huhut vellovat. Jos Kreikka nyt eroaisi eurosta, markkinat reagoisivat todella nopeasti ja sijoitukset karkaisivat Kreikasta. Silloin kreikkalaiset itsekin sijoittaisivat ulkomaille.”

Onko mikään maa ikinä selvinnyt tällaisesta velkataakasta ilman velkajärjestelyä?

”Toisen maailmansodan jälkeen esimerkiksi Britannia maksoi takaisin todella isoja lainasummia. Se oli kuitenkin poikkeustilanne, joten en lähtisi vertailemaan. Viime aikoina näin isoista veloista ei ole selvitty ilman järjestelyitä.”

Mutta eikö espoolainen velkaneuvojakin kiellä ottamasta velkaa velan päälle?

”Heh. Erona on, että nyt vaikeuksissa on kokonainen valtio, joka on osa eurooppalaista järjestelmää. Yhden ihmisen konkurssi ei saa aikaiseksi samanlaisia ketjureaktioita. Kokoluokan takia sääntö ei välttämättä päde.”

Suomi aikoo vaatia Kreikalta vakuuksia vastineeksi lisätuesta. Onko ajatus järkevä?

”Periaatteessa ajatus on kaunis ja järkevä, mutta käytännössä se on vaikea toteuttaa. Vakuuksien vaatiminen on poliittista liturgiaa, vaalikampanjoiden jatkamista.”

Miten Suomi aikoisi realisoida vakuudet?

”Suomihan vaatii Kreikalta omaisuudenhoitoyhtiön perustamista. Yhtiö voisi omistaa esimerkiksi kreikkalaisia rautateitä. Eli realisointi tapahtuisi niin, että osakkeita laitettaisiin myyntiin. Ongelma olisi siinä, että osakkeen päivän arvo olisi hyvin vaikea määritellä.”

Vakuuksia on kritisoitu vain pelleilyksi. Onko kritiikki perusteltua?

”Vakuuksien vaatiminen oli sellainen pakkorako, kun vaaleissa tuli niin sanatarkasti luvattua, ettei uutta lainaa anneta ilman niitä.”

Voiko euro hajota?

”En usko, että kaikki euromaat voisivat palata vanhoihin valuuttoihinsa. Mahdollista on, että Kreikka tekee päätöksen jättäytyä euron ulkopuolelle. Uskon kuitenkin, että euro sinnittelee.”

Voidaanko joku erottaa eurosta?

”Se on vähän epävarmaa, sillä siitä ei ole olemassa pelisääntöjä. Sopimuksia pitäisi muuttaa, eikä siihen riitä mikään viikonlopun yli jatkuva kokous. Se vaatisi pitkää poliittista vääntöä.”

Amerikkalaisia luottoluokittajia on kritisoitu liiasta ankaruudesta, ja Eurooppaan on ehdotettu oman luottoluokittajan perustamista. Kuinka luotettava tällainen luottoluokittaja olisi?

”Nykyiseltä pohjalta vähemmän ankaran luottoluokituksen suunnitteleminen on erityisen hankalaa, sillä kaiken A ja O on se, että luottoluokittaja olisi sijoittajan näkökulmasta luotettava.”

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

”Tehdään paljon pyöreitä julkilausumia. Luultavasti maat sopivat Kreikalle lisää maksuaikaa.”

Kuva Hannu Lindroos.