Sähköautot: eCorolla näki päivänvalon

autot
Teksti
Petri Pöntinen
Sähköauto Corolla
Sähköistetty Toyota Corolla. Kuva Janne Björklund / www.kuvateko.com.

Vierailin viime lokakuussa Toyota Corollani (-86) Hikiällä vanhassa hallissa. Siellä kehitettiin kuumeisesti polttomoottoriautosta sähköautoksi muutettavaa Corollaa. Viime maanantaina eCorolla näki päivänvalon juhlallisesti Finlandia-talolla.

Töpseli-Corolla on esillä viikonlopun sähköautotapahtumassa Messukeskuksessa. Suomen Kuvalehti tenttasi Sähköauto Nyt -yhteisön aktiivia, helsinkiläistä Jiri Räsästä.

Mikä oli vaikeinta eCorollan prototyypin kehitystyössä?

”Aluksi vaikeinta oli saada rahoitusta. Kuvio pyöri paikallaan, kunnes Fortum tuli mukaan. Tekniikan puolella vetoakselin kehittämiseen meni aikaa. Samoin akkujen hallintaan, sillä valmiita tuotteita ei löydy.”

Miten monta kilometriä yhdellä latauksella pystyy ajamaan?

”Prototyypin akustolla ajaa 80 kilometriä maantienopeudella. Kun saamme kehitettyä vähän stydimpiä akkuja, matka pitenee 150 kilometriin maantienopeudella.”

Paljonko muutospaketti, konvertointi, maksaa sarjatuotannossa?

”Hintahaarukka on vielä kohtalaisen lavea, 10 000 – 20 000 euroa, riippuu mitä haluaa. Kun volyymi kasvaa, hinta voisi asettua 14 000-15 000 euroon.”

Yhteisö hakee betatestaajia. Keitä he ovat?

”Autosta rakennetaan uusia, parempia versioita. Betatestaajat ostavat auton ja muutospaketin ja ovat valmiit osallistumaan testeihin. He ovat pioneereja, he tietävät, että auto ei ole vielä valmis tuote.”

Kuinka moni on halukas hankkimaan valmiin eCorollan?

”Meillä oli nettikysely, jonka mukaan 2 500 vastanneesta 1 100 oli erittäin halukas hankkimaan auton. Nissanin otantatutkimuksen mukaan yhdeksän prosenttia japanilaisista ja kahdeksan prosenttia eurooppalaisista ja jenkeistä on valmis ostamaan sähköauton.”

Missä päin Suomea eCorolloja aletaan koota?

”Tampere on selvästi vahvinta aluetta, myös Turussa ja Riihimäen seudulla on paljon aktiiveja.”

Sähköauto nyt! on avoin yhteisö. Miten siihen pääsee mukaan?

”Moni on aluksi lukenut meidän saittia (www.sähkoautot.fi) ja kuukausikirjettä. Sähköpostitse voi kertoa, mitä osaa tehdä. Meillä on muutamia postituslistoja teemoittain.”

Electric Motor Show Messukeskuksessa 4.-6.11.