Ruoka: Maatalous elintarvikeketjun suurin ympäristöpahis

elintarvikeketju
Teksti
Juho Salminen

Kuinka elintarvikkeet vaikuttavat ympäristöön? Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus selvitti.

Maatila
Tieto ruoan ympäristövaikutuksista on tarkoitettu palvelemaan kuluttajaa. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva.

Kuinka paljon syömämme ruoka tuhoaa ympäristöä?

Tähän vaikeaan kysymykseen on nyt olemassa jonkinlainen vastaus. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) selvitti suomalaisen elintarvikeketjun ympäristövaikutukset pellolta ruokapöytään.

Ilmastonmuutoskeskustelun käydessä kuumimmillaan kulinaristia saattaa rauhoittaa ajatus, että ilmastoon ruoalla on pienin vaikutus. Suomen ilmastonmuutosvaikutuksista (käytännössä kasvihuonekaasupäästöistä) elintarvikeketjun osuus on 14 prosenttia. Jos kuluttajan toimet otetaan laskuun mukaan, lukemaksi tulee 18 prosenttia. Suurimpia ilmastopäästäjiä Suomessa ovat ener-giantuotanto ja liikenne.

Vesistöjen rehevöityminen onkin toinen juttu. Suomalainen ruoka aiheuttaa maamme järvien, jokien ja merien rehevöitymisestä selvästi yli puolet eli 57 prosenttia.

MTT:n raportin mukaan maatalous on elintarvikeketjussa suurin yksittäinen syypää, olipa kyse sitten ilmastonmuutoksesta tai vesistöjen rehevöitymisestä.

Professori Sirpa Kurppa MTT:ltä kannustaa maataloutta seuraamaan energiankulutustaan tarkemmin. Samalla päästöt vesistöihinkin voisivat vähentyä.

”Esimerkiksi lietelannan käyttö kuluttaa paljon energiaa ja rehevöittää vesiä. Maatiloilla olisi mahdollisuus päästä jopa hiilineutraaleiksi energiaa säästäen ja bioenergiatuotannolla muun muassa biokaasuttamalla lantaa.”

”Raportilla on myös vastuunäkökulma. Ruoan ympäristövaikutukset tulevat pitkälti raaka-ainetuotannosta. Eli voidaan sanoa, että jos syömme suomalaista ruokaa, vastaamme kansakuntana itse ympäristövaikutuksista.”

Loppujen lopuksi tällä kaikella halutaan palvella kuluttajaa. Päivittäistavarakauppa suunnittelee kovaa vauhtia ruokapakkauksiin merkintää hiilijalanjäljestä, ja jostain on saatava luotettavaa tietoa. Tähän mennessä elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista on ollut vain suppeampia, otoksiin perustuvia tutkimuksia, Kurppa kertoo.

MTT:n raportin tiedot perustuvat kansantalouden tilinpitoon vuodelta 2005.

”Kokonaissummat ovat siis varmasti oikeita, mutta niiden jaossa eri tuotantoaloille voi olla epätarkkuuksia”, Kurppa sanoo.

MTT:n hankkeen ja raportin rahoitti Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju.

Mitä maatalous vastaa? Lue juttu tästä.