Rikollisuus tiukentaa otettaan idänkaupasta

talous
Teksti
Karri Kokko
itärajan tulli


Venäläiset rikolliset rahoittavat hämäräbisneksiä miljardien eurojen tullirikoksilla.

 

Teksti A.-P. Pietilä
Kuva Hannu Lindroos
(SK 23/2007.)

Suomen tullin, poliisin ja Suomen Pankin laskelmien mukaan itärajalla väärennetään vuosittain miljardien eurojen arvosta vientituotteiden hintoja. Todellista arvoa alhaisemmiksi merkityillä kauppakirjoilla huijataan Venäjän tullilta matalammat verot ja maksut.

Ammattimaiset rikolliset toimivat Suomessa, mutta rikoksen aiheuttamat tappiot syntyvät Venäjällä.

Suomen Kuvalehti kertoi puolitoista vuotta sitten (SK 50/2005) mittavaksi paisuneesta idänkaupan kaksoislaskutuksesta ja tullirikoksista. Silloin toiminnan painopiste oli kännyköissä, kodinkoneissa ja elektroniikassa. Sama tavara kulkee yhä, mutta sen laatutaso ja arvo ovat nousseet huomattavasti.

Kappalemääräisesti viedään eniten kännyköitä, 7-8 miljoonaa. Niiden keskihinta on jo kaksinkertainen Suomessa myytäviin malleihin verrattuna. Kasvavina tuote-erinä ovat kalliit huonekalut, muut ylellisyystavarat ja lääkkeet.

”Rikollisen toiminnan todellista laajuutta voidaan vain arvioida. Suuruusluokaltaan se on valitettavan suurta”, myöntää tullin pääjohtaja Tapani Ehrling. Kansainväliset sopimukset sallivat tavaroiden vapaan kauttakulun, ja tulli pystyy konttien läpivalaisulla paljastamaan vain murto-osan väärennetystä viennistä.

Perinteinen vienti Venäjälle kasvoi viime vuonna kahdeksan prosenttia ja transiton, tavaran kuljetus maasta toiseen Suomen kautta, vielä enemmän. Sen arvo on kohonnut 25 miljardiin euroon ja on neljä kertaa suurempaa kuin kuudessa miljardissa pyörivä perinteinen vienti.

Aiheesta lisää
Itärajan katoavat kännykät (SK 50/2005)