Puhelinmyynti: Joutuuko puhelinmyyjä valehtelemaan työssään?

Kuluttajavirasto
Teksti
SK:n toimitus

Puhelinmyyntifirmojen mukaan alalla ei joudu huijaamaan. Silti Kuluttajavirasto saa jatkuvasti yhteydenottoja harhauttavan myynnin kohteiksi joutuneilta.

Puhelinmyynti
Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva.

Puhelinmyynti perustuu ihmisten tyhmyyden hyväksikäyttöön, puhelinmyyjä väitti sivustomme jutussa. Aihe herätti kävijät kommentoimaan. Monilla oli samalaisia kokemuksia, mutta joidenkin mielestä alan maine on turhankin synkkä. Mitä sanovat Kuluttajavirasto ja puhelinmyyntiyritys?

”Kuluttajan ja myyjän välisiä väärinymmärryksiä tulee tietoomme aika paljon. Kaikkia tapauksia ei edes rekisteröidä, koska niitä voi jättää myös anonyymisti”, Kuluttajaviraston lakimies Gunveig Planting-Visa kertoo.

”Kuluttajalle on esimerkiksi kaupattu kahden kuukauden määräaikaista tilausta, joka osoittautuukin kestotilaukseksi.”

Osa tapauksista on puhtaita huijauksia. Huijarit haluavat rahaa vähällä vaivalla – ja usein sen kuulee myös myyntipuheesta. ”Liian hyviin tarjouksiin ei pidä uskoa. Jos puhelinmyyjä tarjoaa ilmaisia tuotteita, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida.”

Kuluttajaviraston huijaussivustolla varoitetaan kuluttajia huijareista. Sivusto toimii yhteistyössä muun muassa poliisin kanssa. ”Jos kuluttaja tekee meille ilmoituksen tietystä yrityksestä, otamme yhteyttä yritykseen ja selvitämme, onko sillä puhtaat paperit.”

Puhelut nauhoitetaan varmuuden vuoksi

Myyntipuheiden kontrollointi on vaikeampaa. Joissakin puhelinmyyntiyrityksissä myyjän ja asiakkaan välinen keskustelu nauhoitetaan, toisissa ei.

Helsinkiläisessä Doneto-puhelinmyyntiyrityksessä puhelut nauhoitetaan varmenteeksi siitä, että asiakkaalle on kerrottu kaikki oleellinen. ”Puhelut on hyvä olla olemassa reklamaatiotapausten varalta. Niistä voidaan tarkistaa puhelun sisältö jälkikäteen”, kertoo yrityksen kehitysjohtaja Jukka Hotta.

Donetossa puhelinmyyjät koulutetaan kolmivaiheisesti. Starttikoulutuksessa myyjille opetetaan puhelinmyynnin perusasiat ja tuotepainotteisessa koulutuksessa tuotteet ja niiden jakeluprosessi. Kolmannessa vaiheessa käydään läpi puhelinmyynnin eettiset ja reilun kaupankäynnin säännöt.

Lisäksi jokainen työntekijä allekirjoittaa puhelinmyynnin erityistilanteita koskevan sopimuksen, jossa käydään läpi, mitä sanoa, kun esimerkiksi lapsi vastaa puhelimeen. Kehitysjohtajan mukaan sopimuksella varmistetaan, että myyjät tietävät, mitä on hyvän tavan mukainen markkinointi.

Yrityksellä on tiukka linja siinä, mitä asiakkaalle saa sanoa ja mitä ei. ”Puhelinmyynnissä ei varmasti joudu valehtelemaan. Reilu kaupankäynti on meille tärkeää.”

Teksti Anna-Rosa Polso