Essayahin takana haetaan nyt asemia

Kristillisdemokraattien puoluekokoukseen on viikko. Tieto puheenjohtaja Sari Essayahin sairauslomasta sähköisti varapuheenjohtajakilpailun.

politiikka
Teksti
Wilhelmiina Palonen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kristillisdemokraateille tieto puheenjohtaja Sari Essayahin sairausdiagnoosista oli sokki. Puoluetta vuodesta 2015 johtanut Essayah kertoi 3. elokuuta jäävänsä kahden viikon sairauslomalle rintasyöpähoitojen vuoksi.

Essayah ilmoitti sinä aikana harkitsevansa, hakeeko jatkoa puolueen puheenjohtajana vai ei. Kristillisdemokraattien puoluekokous pidetään Oulussa 24. – 25. elokuuta. Essayah leikattiin maanantaina 5. elokuuta.Hänen pitäisi palata sairauslomalta viikkoa ennen puoluekokousta.

Essayah on pidetty sekä henkilönä että puheenjohtajana. Sen lisäksi hän on suosittu myös muiden kuin puolueen äänestäjien parissa.

Kukaan ei ole ilmoittanut halukkuudestaan haastaa häntä puoluekokouksessa.

”Kaikki toivomme, että Sari voi jatkaa puheenjohtajana varapuheenjohtajien avustuksella”, kommentoi puolueen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Antero Laukkanen Lännen Medialle.

 

Tieto puheenjohtajan sairauslomasta sähköisti varapuheenjohtajakisan. Ensimmäisen varapuheenjohtajan merkitys korostunee syksyllä. Halukkaita puheenjohtajistoon on ilmoittautunut jo kymmenkunta.

Nykyisistä varapuheenjohtajista haluaisivat jatkaa kansanedustaja Sari Tanus ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela. Tuomela toimii tällä hetkellä ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Lisäksi varapuheenjohtajaksi hakee muun muassa jyväskyläläinen professori Tapio Puolimatka. Europarlamenttivaaleissa hän sai lähes 10 000 ääntä, toiseksi eniten puolueesta Essayahin jälkeen. Suosiota puoluekokousedustajien keskuudessa on kuitenkin vaikea ennakoida.

Puolimatka on ilmoittanut haluavansa terävöittää puolueen politiikkaa erityisesti aborttioikeuden ja sukupuolikäsityksen osalta. Jyväskylän yliopisto on aiemmin ottanut julkisesti kantaa Puolimatkan homofobisiksi tulkittuihin kirjoituksiin ja opetukseen

Istuvista kansanedustajista Tanuksen lisäksi Peter Östman saattaa pyrkiä puheenjohtajistoon.

”Harkitsen ehdokkuutta vakavasti”, Östman sanoi KD-lehdelle. Lehti uutisoi useamman piirijärjestön toivoneen tämän ehdokkuutta. Östman on kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Essayahin ja puolueen entisen puheenjohtaja Päivi Räsäsen jälkeen hän on puolueen kokeneimpia kansanedustajia.

Jos Essayah ilmoittaa ennen puoluekokousta jättävänsä puheenjohtajuuden, ehdokasasetelma muuttunee vielä.

Jatkoa puoluevaltuuskunnan puheenjohtajana on ilmoittanut hakevansa Aki Ruotsala, joka jäi kevään eduskuntavaaleissa varasijalle Vaasan vaalipiiristä.

Ruotsala tuli tunnetuksi saatuaan potkut Pori Jazzin toimitusjohtajan toimesta pian nimittämisensä jälkeen vuonna 2018.

Kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän osallistuminen puoluekokoukseen on vielä epävarmaa. Maanselkä ilmoitti 10. elokuuta, että on joutunut operoitavaksi tulehtuneen umpilisäkkeen vuoksi.

 

Kevään 2019 eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit olivat molemmat kristillisdemokraateille pettymyksiä.

Suurin osa muista oppositiopuolueista nosti eduskuntavaaleissa kannatustaan, mutta kristillisdemokraatit eivät saaneet lisäpaikkoja. Europarlamenttivaaleissa puolue jäi kokonaan paikatta.

Eduskuntaan pääsivät ainoastaan viisi jo edellisellä kaudella istunutta kansanedustajaa. Joukon nuorin on 52-vuotias Essayah.

Kevään vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Päivi Räsänen väistyi puheenjohtajan paikalta. Jyrkkänä pidettyyn Räsäseen kohdistui kymmenvuotisen puheenjohtajakauden loppupuolella puolueen sisällä avointa arvostelua.

Puheenjohtajan vaihdoksen toivottiin nostavan kannatusta.

Miespuheenjohtaja kristillisdemokraateilla on ollut viimeksi viisitoista vuotta sitten, kun Bjarne Kallis johti puoluetta.