Professori haluaisi suuren valiokunnan kokoukset julkisiksi

kokoukset
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Eduskunnan massiivisen satavuotishistorian toiseksi viimeisten osien keskiviikkona pidetty julkistamistilaisuus muuttui yllättäen sähköiseksi, kun teossarjan kirjoittajiin kuuluva valtio-opin professori Tapio Raunio arvosteli voimakkaasti tapaa, jolla EU-asioiden seuranta on järjestetty parlamentissa.

Teksti Tuomo Lappalainen Kuva Hannu Lindroos

Tampereen yliopistossa työskentelevä Raunio antoi ymmärtää, että järjestelmä on kyllä toimiva juristien näkökulmasta, mutta tavallisten kansalaisten kannalta se jättää paljon toivomisen varaa. Eduskunnan EU-koneistoa rakennettaessa on pidetty silmällä lähinnä sitä, että kansanedustajat kykenevät valvomaan hallituksen tekemisiä, mikä tietysti sekin on tärkeää. Samalla on kuitenkin unohtunut, että äänestäjilläkin pitäisi olla jonkinlainen mahdollisuus valvoa Suomen EU-politiikkaa.

suuri valiokunta

”Eduskunta ei ole asettanut toimintansa ohjenuoraksi esimerkiksi julkisen keskustelun käymistä EU-asioista tai kansalaisten tiukempaa kytkentää Suomen EU-politiikkaan”, Raunio kritisoi.

Raunio patistaa eduskuntaa lisäämään EU-asioiden käsittelyn avoimuutta muun muassa järjestämällä erilaisia julkisia kuulemisia ja keskustelutilaisuuksia. Hänestä ei pitäisi olla myöskään mahdotonta, että EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan kokoukset avattaisiin yleisölle samaan tapaan kuin täysistunnot. Muutamien EU-maiden parlamenteissa EU-valiokuntien kokoukset ovat jo julkisia, hän muistuttaa.

Pessimistiseen sävyyn hän kuitenkin arvelee, että näin rajut uudistukset voivat törmätä puolueiden vastustukseen.

”Perussuomalaisia lukuun ottamatta ne ovat EU-asioissa epäyhtenäisiä, joten ei ole niiden intressien mukaista nostaa EU-asioita politiikan esityslistalle.”