Presidentti Tarja Halonen Venäjästä: "Semmoinen naapuri on hyvä, joka ei ole äkäinen eikä nälkäinen"

politiikka
Teksti
SK:n toimitus
Tarja Halonen

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoo, että mitä nopeammin Venäjä kehittyy vakaaksi, hyvinvoivaksi, demokraattiseksi maaksi, jossa on hyvä oikeuslaitos ja hallinto, sen parempi se on Suomelle.

Tarja Halonen tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa Helsingissä perjantaina 15. elokuuta 2008.

Ylen Radio 1:ssä kansalaisten kyselytuntiin vastaajana osallistunut Halonen kuvasi Suomen nykysuhdetta Venäjään sanonnalla ”semmoinen naapuri on hyvä, joka ei ole äkäinen eikä nälkäinen”.

Tunnin kestäneen tentin pääaiheeksi nousi Venäjä Georgian kriisiin ja kotimaiseen Nato-keskusteluun liittyen.

Haloselta kysyttiin muun muassa kantaa siihen, pitäisikö venäläisvähemmistön kasvaessa kantaa huolta siitä, että Venäjä on ilmoittanut suojelevansa kansalaisiaan rajojensa ulkopuolellakin.

Halonen toisti kantansa, että tätä koskenut Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin lausunto oli onneton.

Nato-jäsenyyttä epäilevältä Haloselta myös tivattiin, missä tilanteessa hän tarkistaisi linjaustaan. Presidentin mukaan niin kävisi sellaisessa tilanteessa, jossa Nato-jäsenyys olennaisesti lisäisi Suomen turvallisuutta.

Suomen turvallisuuspolitiikka on nyt Halosen mukaan rakennettu ensisijaisesti hyvän ulkopolitiikan varaan ja sitä kautta tuleviin ystävyyksiin ja sidonnaisuuksiin. Suomi on EU:n ja sen rahaliiton jäsen, mikä tuo laajaa turvallisuutta.

Lisäksi Suomi ottaa osaa EU:n nopean toiminnan joukkoihin eli taistelujoukkoihin ja on valmis myös ottamaan sitä kautta vastaan tukea, jos sitä tarvitaan.

Koko kansan
presidentti?

Radiotentti alkoi kysymyksellä, jossa asetettiin kyseenalaiseksi Halosen ilmoitus toimimisesta koko kansan presidenttinä. Kysyjällä oli perusteena presidentin vierailu punaisten vankien muistotilaisuudessa, mutta jääminen pois valkoisten voitonjuhlien muistamisesta.

Halonen korosti, että hän kävi punavankien muistotilaisuudessa, koska nämä olivat vankeina jo valtiovallan suojeluksessa, mutta silti heitä kuoli paljon. Sen sijaan kummankaan osapuolen 90 vuoden takaisiin sodanmuisteloihin hän ei osallistunut.

Teksti
Olli Kemppainen, STT
SK netin toimitus

Kuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lisää aiheesta
SK tutki: Tarja Halosen maine koko kansan presidenttinä on mennyttä (SK netti 15.9.2008)

Keskustelu
Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?