Petteri Orpo: Tästä syystä hallitus ajautui sote-solmuun

Kokoomuksen ryhmäjohtaja sanoo, että sote on arvioitava vakavasti – tarvittaessa uusiksi.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksella on edessä ratkaisun hetket sote-uudistuksensa kanssa, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo.

”Emme voi tuoda eduskuntaan lakiesitystä, joka olisi perustuslain näkökulmasta vakavasti ongelmallinen. On kiire löytää toimivia ratkaisuja ja näiden ratkaisujen löytyminen on hallituspuolueiden vastuulla.”

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina 6. maaliskuuta, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) on noussut puolueessaan hiljaisesti keskeiseen asemaan hallituksen sote-solmun ratkaisijana.

Samana päivänä Yle Uutiset paljasti, että Kataisen hallituksen virallisen sote-mallin taustalla valmistelussa on todennäköisesti toinenkin malli: viiteen yliopistosairaalaan eli ns. erityisvastuualueisiin tukeutuva malli, jossa koko erikoissairaanhoito keskitettäisiin näille viidelle erva-alueelle, mutta kunnat saisivat järjestää jatkossakin perusterveydenhuollon.

Perjantaina 7. maaliskuuta Helsingin Sanomat uutisoi, että kokoomuksessa valmisteltaisiin Vapaavuoren johdolla tällaista erva-mallia. Palapeli oli jokseenkin valmis.