Pankkimies designyhtiön johtoon

Kirsti Paakkanen
Teksti
Karri Kokko

Tekstiili- ja sisustusyhtiö kertoi, että firmaa 16 vuotta vetänyt Kirsti Paakkanen myy omistuksensa pankkimiehenä tunnetuksi tulleelle Mika Ihamuotilalle, josta tulee kaupan myötä myös Marimekon uusi toimitusjohtaja.

Kauppahintaa Ihamuotila ja Paakkanen eivät halunneet tiedotustilaisuudessaan kertoa, mutta keskiviikkoaamun pörssikurssilla laskettuna Paakkasen 20 prosentin omistussiivun arvo olisi lähes 26 miljoonaa euroa.

Paakkasen ohella Ihamuotila hankkii Marimekon osakkeita myös työeläkevakuutusyhtiö Varmalta, jolta hän ostaa kolmen prosentin omistussiivun.

Toimitusjohtajana Ihamuotila aloittaa ensi helmikuun alussa, mutta alkaa perehtyä yhtiöön välittömästi.

Ihamuotila veti viime kevääseen saakka Sampo Pankkia, joka helmikuun alussa siirtyi tanskalaisen Danske Bankin omistukseen. Pankkimaailmassa Ihamuotila sai kosolti kokemusta muutosjohtamisesta, mutta Marimekon tiedotustilaisuudessa hän korosti, ettei ole tullut yhtiöön saneeraajaksi vaan on liikkeellä pikemminkin yrittäjämielellä.

Hän kertoi panneensa Marimekko-ostokseen koko omaisuutensa ja vielä vähän lainarahaakin.

”Nyt toteutuu minun haaveeni. Koen, että tämä on minun yhtiöni. Minä kannan yrittäjävastuun tästä eikä kukaan muu”, Ihamuotila sanoi.

Ihamuotila painotti, etteivät häntä kiinnosta lyhyen aikavälin voitot eikä yhden tai kahden kvartaalin päähän tiirailu, vaan Marimekon sihti on 5-10 vuoden päässä.

Elämänfilosofista pohdiskelua

Ihamuotila kertoi pohtineensa Sampo Pankista lähdön jälkeen elämäänsä ja todenneensa, että osa hänen lahjoistaan ja intohimoistaan jäi pankkimaailmassa vaille huomiota. Ihamuotila myöntää, että pankkikokemuksen perusteella hänellä olisi ollut ovia auki isommissakin yrityksissä.

”En halunnut mennä sitä vanhaa perinteistä reittiä entistä isomman yrityksen konsernijohtajaksi. Halusin elämääni jotain ihan uutta, jotain missä voisin toteuttaa itseäni ihan uudella tavalla”, 43-vuotias kauppatieteen tohtori sanoi.

Paakkasen mukaan Ihamuotila otti häneen yhteyttä ensimmäisen kerran elokuun lopussa, jonka jälkeen he ovat keskustelleet tiiviisti Marimekon tulevaisuudesta. Paakkaselta olivat ylisanat loppua kesken hänen ylistäessään ”taiteellista, viisasta ja upeaa” seuraajaansa.

”Olen löytänyt maailman parhaan jatkajan. Vaikka olenkin entinen mainosihminen, tämä ei ole liioittelua”, Paakkanen sanoi.

Ihamuotila ja Paakkanen hehkuttivat kilvan tiedotustilaisuudessa myös Marimekon brändin vahvuutta, yhtiön vaiherikasta tarinaa ja sen suomalaisuutta. Ihamuotilan mukaan suomalaisilla on poikkeuksellisen vahva tunneside Marimekkoon.

”Marimekko on Suomen suurin yhtiö – ainakin ihmisten sydämissä. Nokia saattaa olla sitä ihmisten lompakoissa”, Ihamuotila filosofoi.

Suomalaisuus halutaan säilyttää

Ihamuotila lupasi, että globalisaation luomista paineista huolimatta Marimekon tuotanto pyritään säilyttämään Suomessa. Hän lupasi myös, että hänen alaisuudessaan Marimekko tulee ”yllättämään ja hämmästyttämään”, mahdollisesti täysin uusissa tuotekategorioissa.

Ihamuotila haluaa ”kirkastaa Marimekon ideologian” ja viedä yhtiön hallitusti ulkomaille oikeanlaisen myymäläkonseptin turvin.

”Marimekko on maailmankuulu, mutta vain Suomessa”, Ihamuotila vitsaili.

Ihamuotila sanoi suhtautuvansa nöyryydellä asemaansa kahden suuren naisjohtajan – Paakkasen ja Armi Ratian – seuraajana ja myöntää, että heidän ”korkokenkiinsä hyppääminen” on suuri haaste.

”Mutta ei kai testosteroni ole este muoti- ja sisustustalon johtamiselle”, Ihamuotila sanoi viitaten muun muassa Christian Dioriin ja Gianni Versaceen.

Teksti Tuomas Savonen
(STT)