Päivän kuva: Onko tämä 680 000 euron hintainen tekijänoikeusrikkomus?

Korkein oikeus
Teksti
Juho Salminen
Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

Korkein oikeus tuomitsi tänään seitsemän suomalaismiestä 680 000 euron korvauksiin tekijänoikeusrikkomuksista.

Kyseinen oikeudenkäynti liittyi Finreactor-nimiseen vertaisverkkopalveluun, jonka avulla verkon käyttäjät saattoivat ladata koneelleen myös tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia – elokuvia, musiikkia, pelejä.

Finreactorin ylläpitäjät olivat saaneet tuomiot aiemmin myös alemmissa oikeusasteissa.

Huomionarvoista korkeimman oikeuden päätöksessä on se, että tuomittujen korvauksia nostettiin. He joutuvat maksamaan Teostolle ja 52 muulle tekijänoikeuksien haltijalle yhteensä noin 680 000 euroa. Käytännössä seitsemän tuomittua joutuvat kukin maksamaan tuosta summasta korkeintaan kymmeneksen eli 68 000 euroa. Korvaussummien nostoa olivat vaatineet asianomistajat eli Teosto sekä monet isot levy- ja elokuvayhtiöt (muun muassa EMI, Sony BMG, Universal Music, Warner Music, Warner Bros, Disney ja Paramount Pictures).

Korvaussumma nousi merkittävästi, sillä aiemmassa tuomiossa (Turun hovioikeus vuonna 2008) tuomituilta vaadittiin 420 000 euroa.

Hovioikeuden tuomiosta poiketen KKO jätti tuomitsematta neljä miestä, jotka olivat aiemmin saaneet tuomion avunannosta. Yhdestätoista syytetystä siis seitsemän jäi nyt korvausvastuuseen.

Piraattipuolue arvostelee päätöstä. Se huomauttaa, että myös suosittu videopalvelu YouTube on täynnä luvatta sinne ladattua materiaalia. YouTube poistaa sivuiltaan luvattomat tiedostot, kun niistä ilmoitetaan. Näin teki Piraattipuolueen mukaan Finreactorkin, sen yhden kerran kun ilmoituksen sai. Yhdysvalloissa YouTube on jätetty tuomitsematta.

Olennainen kysymys tapauksessa on, kuinka pitkälle jonkin verkon tai palvelun ylläpitäjä voi olla vastuussa siitä, mihin palvelua käytetään. Korkeimman oikeuden mielestä tuli näytetyksi, että Finreactorin ylläpitäjät pyörittivät suunnitelmallista ja selkeään työnjakoon perustunutta toimintaa.

Korkein oikeus antoi tänään myös toisen tuomion tekijänoikeusrikkomuksesta Finreactorin yhteydessä. Mieshenkilö sai 30 päiväsakkoa, koska hän oli toimittanut Finreactorin käyttäjien saataville pelitiedostojen kuvaustiedostoja. Niiden avulla käyttäjät pystyivät lataamaan pelitiedostoja verkosta muualta kuin tuomitun tietokoneelta.

Kumpikaan päätös ei syntynyt korkeimmassa oikeudessa yksimielisesti. Oikeuden päätökset voi lukea täältä (Finreactorin ylläpitäjät) ja täältä (tuomittu tiedostojenjakaja).

Aiheesta lisää
Verkkopiratismin vaikutukset: Satojen miljoonien tappiot vai menetettyjä ostopäätöksiä? (Suomenkuvalehti.fi 25.5.2010)