Paavo Väyrysen oudot päivärahat

kansanedustajat
Teksti
SK:n toimitus

Kuuluuko kansanedustajalle päiväraha, vaikka hän asuisi vakituisesti Helsingissä? Keskustapuolueen puheenjohtajaPaavo Väyrynen on sitä mieltä, että ainakin hänelle kuuluu. SK kirjoitti Väyrysen kuuluisasta Keminmaan jalasmökistä keväällä 1982.

paavo väyrysen jalasmökki


Paavo Väyrysen jalasmökki
Keminmaalla ja asunto Helsingin
Pohjoisrannassa.

Teksti Hannu Savola
SK 20/1982

Väyrynen on ryhtynyt ministerikautensa jälkeen nostamaan eduskunnasta päivärahaa, jota maksetaan suur-Helsingin ulkopuolella asuville kansanedustajille. Päivärahaa Väyrynen nostaa 138 markkaa päivältä, joten verovapaata ylimääräistä tuloa hän saa runsaat 4100 markkaa kuukaudessa.

Päivärahoissa ei olisi mitään kummastelemista, jos Väyrynen todella myös asuisi Keminmaalla, mikä on virallisesti hänen henkikirjoituskuntansa. Mutta jo useita vuosia Väyrynen on asunut perheineen vakituisesti Helsingin Pohjoisrannassa. Veronsa Väyrynen maksaa Helsinkiin ja hänen lapsensa käyvät helsinkiläisiä kouluja.

Keminmaan henkikirjoittajalle Väyrynen on tehnyt tilapäismuuttoilmoituksen Helsinkiin. Keminmaan osoitteekseen hän on ilmoittanut kotitilallaan olevan kesämökin. Varsinaista asuntoa Väyrysellä ei Kemin liepeillä ole.

Henkikirjoittaja ei kuitenkaan voi poistaa Väyrystä Keminmaan luettelosta niin kauan kuin Helsingin päässä pidetään hänen oleskeluaan kansanedustajuuden vuoksi tilapäisenä.

Juridisesti Väyrynen on vahvoilla. Korkein hallinto­oikeus on antanut ennakkopäätöksen, jonka mukaan päivärahan perusteet määrää kansanedustajan henkikirjoituskunta.

Moraalisesti päivärahat ovat kuitenkin kovin kyseenalaisia, sillä nehän on tarkoitettu korvaamaan kansanedustajille kustannuksia, joita kahden asunnon ylläpito ja eläminen vieraalla paikkakunnalla aiheuttavat.

Käytännössä Väyrynen on täysin helsinkiläinen, olipa hänen henkikirjoituskuntansa mikä tahansa.