Päätös Nord Streamia kampittavasta kaivosvaltauksesta tänä syksynä

kaivosvaltaus
Teksti
Kustaa Hulkko

Suomenlahden kaivosvaltaus paljastui Karjalan palautusta vaativien aktivistien käsikassaraksi.

Nord Streamin putkia Kotkassa

Nord Streamin kaasuputkia Kotkan satamassa maaliskuussa 2009.


Suomalaiset liikemiehet ottivat Nord Stream -hankkeen venäläiset puuhamiehet pihteihinsä Ylen tietojen mukaan.

Ryhmä “liikkeenharjoittajia” – kärkinimenään Taloussanomien mukaan yrittäjä Erkki Sederqvist – teki elokuussa 2008 kaivosvaltaushakemuksen Suomenlahdelle.

Valtausalue ulottuu Helsingistä etelään aina Suomen ja Viron merirajalle asti. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) käsittelee hakemusta.

TEM: lupa ei tipu automaattisesti

TEMin teollisuusneuvos Alpo Kuparinen kertoi torstaina SK:lle, että tarkoitus on tehdä päätös hakemuksesta vielä alkavan syksyn aikana.

Kaivosvaltaushakemuksen käsittely on melkoinen paperisota. TEM pyytää hakemuksesta lausunnot ympäristöviranomaisilta, kunnilta ja asianosaisilta.

Hakijalta pyydetään usein lisäselvityksiä. “Olemme pyytäneet niitä tämänkin hankkeen yhteydessä ja joudumme vieläkin pyytämään”, Kuparinen sanoo.

Luvan myöntäminen ei ole mitenkään automaattista. Hakijan täytyy osoittaa, että mineraalien esiintyminen valtausalueella on mahdollista.

Valtaus uhkaisi Nord Streamin aikataulua

Hanke on potentiaalinen uhka Venäjältä Saksaan Itämeren pohjassa kulkevan Nord Stream -kaasuputken rakentamisaikataululle, mikäli TEM sattuisi hyväksymään valtauksen. Mutta nyt liikemiehet tarjoavat Venäjälle “kompromissia”: aloittakaa Suomen kanssa neuvottelut Karjalan palauttamisesta, niin me vedämme takaisin valtaushakemuksen.

Asianajaja Kari Silvennoinen kertoi Ilta-Sanomille, että liikemiehet olivat kehottaneet venäläisiä ottamaan yhteyttä presidentti Martti Ahtisaareen Karjala-neuvottelujen aloittamiseksi.

Mediassa valtaushanketta esitellyt Silvennoinen, 53, tunnetaan Pro Karelia -liikkeen aktivistina ja juristina, joka on ajanut Venäjän tuomioistuimissa suomalaisten asiakkaiden kiinteistöjen palautusvaatimuksia – toistaiseksi turhaan.

Kaivosvaltaushanketta käsitellään myös SK:n Nurkanvaltaaja-blogissa.