Alkoholi ja riskirajat: Voiko turvallisesti ryypätä?

alkoholi
Teksti
Laura Koljonen

Alkoholinkäytön riskiraja ei ole turvaraja. Mutta mihin riskirajat perustuvat? Entä ovatko ne samat kaikkialla?

Alkoholi riskirajat
Nuoria viettämässä kesäistä päivää Tokoinrannassa Helsingissä 29. kesäkuuta 2009. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Äkkiäkös se tulee täyteen, kun oikein alkaa viikoittaisia määriään kytätä.

Tämä on monen suomalaisen havainto, kun he listaavat viikoittaista alkoholinkäyttöään ja huomaavat juovansa yli riskirajaksi kutsutun määrän.

Alkoholinkäytön riskirajojen paukkuminen onkin miehillä lähes viidenneksen ja naisilla 5 prosentin ongelma. Naisilla riskiraja menee rikki 16:n ja miehillä 24:n viikkoannoksen kohdalla. Tämä tarkoittaa sitä, että jos aikoo juoda esimerkiksi viiniä joka päivä, naisten pitäisi pysyttäytyä kahdessa lasissa per päivä ja miesten 3,5 lasillisessa. Se ei äkkiseltään tunnu paljolta, mutta viikon lopussa suurkulutuksen raja alkaa olla täynnä, ja sen jälkeen alkoholihaittojen riski kasvaa selvästi.

Riskirajat suunniteltu terveelle

Alkoholiriippuvuuksia ja alkoholihaittoja 1990-luvun alusta asti tutkinut ylilääkäri Mauri Aalto Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta huomauttaa, että riskirajat eivät myöskään ole turvarajoja. On siis harhaluulo ajatella, että kunhan juo ”vain” 16 tai 24 annosta viikossa, sukupuolesta riippuen, on turvassa alkoholihaitoilta.

”Yksilötasolla haittoja saattaa tulla jo huomattavasti aikaisemmin. Tuon rajan jälkeen riski saada haittoja lisääntyy huomattavasti”, Aalto sanoo.

”Sitä paitsi nämä riskirajat on suunniteltu perusterveelle ihmiselle. Sellaiselle, jolla on jo alkoholiriippuvuus, lääkitys tai joka on raskaana, rajat eivät sovi, vaan ne ovat huomattavasti alhaisemmat. Moni myös katsoo riskirajat reunaehdoiksi.”

Aallon mukaan rajat on tarkoitettu väestön lisäksi myös terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta he voisivat puuttua alkoholin suurkuluttajien juomiseen aikaisessa vaiheessa.

”Asiantuntijapiiri miettii rajoja aika ajoin, mutta riskirajat ovat vain työkalu. Ei ole olemassa mitään yksiselitteistä turvarajaa.”

Riski, haitta ja riippuvuus

Alkoholin liiallinen käyttö jaotellaan kolmeen ryhmään: riskikäyttöön, haitalliseen käyttöön ja alkoholiriippuvuuteen.

Riskikäytöllä tarkoitetaan suurkulutuksen rajat ylittävää alkoholikulutusta, johon ei vielä liity merkittäviä alkoholihaittoja tai riippuvuutta. Haitallisesta käytöstä on kyse, kun henkilöllä on määriteltävissä oleva ja merkittävä alkoholinkäytön aiheuttama haitta mutta ei riippuvuutta.

Alkoholiriippuvuus on vaikein alkoholin liiallisen käytön muoto. Sen tyypillisiä piirteitä ovat muun muassa juomishimo, vieroitusoireet, toleranssin kasvu ja juomisen jatkuminen haitoista huolimatta.

Riskirajat perustuvat epidemiologisiin tutkimuksiin. Lyhyesti: tutkimuksessa ihmisiltä kysytään, paljonko he juovat, minkä jälkeen on tutkittu, mikä on haitallista.

”Tutkimuksien tulkintaan liittyy paljon valintoja, joten esimerkiksi se, mikä luetetaan riskiksi, ei ole absoluuttista.”

Juomista ei tee myöskään yhtään turvallisemmaksi se, juoko olutta vai väkeviä. Määrät ratkaisevat.

”Tietenkin on haittoja, jotka liittyvät suoraan humalatilaan kuten kaatumiset ja lisääntyneet väkivallan teot. Moniin sairauksiin vaikuttavat kuitenkin juodut määrät – ei se, mitä juodaan.”

Amerikkalaiset varovaisia

Turvarajat saattavat poiketa maakohtaisesti hyvinkin paljon.

”Esimerkiksi Amerikassa raja naisille on kahdeksan annosta eli puolet meidän rajoista. Amerikkalaiset rajat ovat siis varovaisemmat. Suomessakin on keskusteltu niiden alentamisesta, sillä jos rajaa lasketaan, samalla suurennetaan joukkoa, jota voitaisiin neuvoa heidän juomisessaan. Näilläkin rajoilla puhutaan sadoista tuhansista ihmisistä.”

Englannissa rajat puolestaan ovat suurin piirtein samat kuin Suomessa.

”Ne, jotka rajoja tekevät, eivät ole kulttuuristaan vapaita. Rajat riippuvat siitä, kuinka varman päälle niiden kanssa halutaan pelata. Tietenkään osa ihmisistä ei välitä vaikka rajoja laskisi kuinka alas.”

”Alkoholi ikävästi addiktiivinen”

Aallon mukaan riskirajajuomisen kohdalla puhutaan nimenomaan terveydellisistä haitoista.

”Jotkut kestävät alkoholia paremmin kuin toiset. Samalla tavalla juovien ihmisten joukossa osalle saattaa aiheutua haittoja, osalle taas ei mitään. Silloin tulee helposti vähäteltyä oireita, sillä ajattelee, ettei noilla muillakaan mitään vaivoja ole. Ihmiset eivät osaa – tai eivät halua – yhdistää masennusta, vatsavaivoja, verenpainetta tai unettomuutta liialliseen alkoholinkäyttöön. Jos on esimerkiksi taipumusta masennukseen, alkoholinsietoraja voi olla hyvin alhainen.”

Aallon mukaan osa ihmisistä lopettaa tai vähentää juomistaan, kun huomaa yhteyden vaivojen kanssa. Osa on valmis sietämään vaivat ja jatkaa juomista entiseen tapaan.

”Alkoholi on ikävällä tavalla addiktiivinen aine.”

——————–

Seitsemän tai viisi annosta illassa

 • Alkoholin suurkulutuksen raja on aikuisella miehellä seitsemän ja aikuisella naisella viisi alkoholiannosta kerralla.
 • Miehillä suurkulutuksen raja ylittyy, jos viikossa kuluu enemmän kuin 24 annosta alkoholia.
 • Naisilla vastaava raja on 16 viikkoannosta.
 • Yksi alkoholiannos on 11 grammaa puhdasta alkoholia.
 • Yksi alkoholiannos on pullo keskiolutta, 12 senttilitraa puna- tai valkoviiniä, kahdeksan senttilitraa väkevää viiniä tai neljä senttilitraa viinaa.
 • Esimerkiksi helsinkiläisistä noin joka kymmenes lasketaan alkoholin suurkuluttajaksi.

Riskit kasvavat kulutuksen myötä

 • Valtaosa suomalaisista lasketaan alkoholin kohtuukäyttäjiksi.
 • Riskiraja eli määrä, jonka jälkeen alkoholisairauksien vaara kasvaa, on miehillä ainakin 24 annosta viikossa tai kerralla ainakin seitsemän annosta.
 • Naisten raja on alempi: ainakin 16 annosta viikossa tai viisi kerralla. Yksi annos tarkoittaa yhtä pulloa olutta tai siideriä, lasillista mietoa viiniä tai paukkua väkeviä.
 • Riskit kasvavat määrien myötä. Suurkuluttajia eli vielä enemmän juovia on miehistä viidennes ja naisista kymmenesosa.
 • Alkoholiriippuvaisia on miehistä kuusi ja naisista kaksi prosenttia.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Osallistu keskusteluun: Paukkuvatko rajat illanvietossa tai viikonloppuna?