Oulun tuulipuisto voisi tuottaa sähköä jo kolmen vuoden kuluttua

energiantuotanto
Teksti
Karri Kokko
tuulivoima

Oulun ja Haukiputaan edustalle suunnitellusta tuulivoimapuistosta voitaisiin saada sähköä ehkä jo vuonna 2011.

”Se on tosin optimistinen tavoite. Se edellyttää sitä, että luvat ja laitetoimitukset menevät hyvin, toteaa Pohjolan Voiman johtaja Lauri Luopajärvi. Pohjolan Voiman lisäksi hankkeessa on mukana Oulun Energia.

Perämereen suunnitellun tuulipuiston kokonaisteho on 600-800 megawattia. Se on Suomen oloissa suuri hanke, sillä tällä hetkellä rakennetun tuulivoiman yhteisteho on noin 130 megawattia.

Kahdelle yhteensä 66 neliökilometrin kokoiselle matalikolle sijoitettaisiin enimmillään 162 tuulimyllyä. Yksittäiset myllyt olisivat teholtaan 3-5 megawattia.

Alueen ympäristövaikutusten arviointi on meneillään. Siinä selvitetään hankkeen vaikutukset luontoon ja merenkulkuun.

Lähimmät myllyt nousisivat noin kymmenen kilometrin päähän mantereesta. Ympäristövaikutuksia tutkivan Ramboll Finlandin tutkimusjohtaja Joonas Hukkanen toteaa, että myllyt eivät näkyisi rannikon asutusalueille. Meren kohina peittäisi puolestaan alleen roottoreiden huminan.

Myös Fortum sekä Helsingin Energian ja Etelä-Pohjanmaan Voiman yhteisyritys Merituuli suunnittelevat vastaavia puistoja Suomen merialueille.

Pohjolan Voima on Suomen suurin tuulivoiman tuottaja. Sen omistama Kemin Ajoksen tuulipuisto on tällä hetkellä Suomen suurin. Ajoksen teho on 30 megawattia.

Metsäjätit taustalla

Pohjolan Voiman takaa löytyvät suomalaiset metsäyhtiöt. Ne omistavat lähes 63 prosenttia energiayhtiöstä. Suurimpia omistajia ovat UPM-Kymmene ja Stora Enso.

”Kaikki omistajat ovat olleet tästä hankkeesta kiinnostuneita”, Luopajärvi toteaa.

Mittavan hankkeen kustannusarvio on vielä avoin.

”Karkea arvio on, että yhden megawatin rakentaminen merelle maksaa noin kaksi miljoonaa euroa. Maalla vastaavat kustannukset ovat 1,4-1,5 miljoonaa euroa. Merellä tuotanto-odotukset ovat paljon paremmat”, Luopajärvi toteaa.

Myös Fortum ja saksalaisten omistama WPD ovat varanneet Perämereltä alueita tuulivoiman rakentamiseen. Pohjolan Voiman varaama alue on lähimpänä mannerta. Luopajärvi pitää tärkeänä sitä, että yhteys kantaverkkoon on mahdollisimman lyhyt. Lisäksi Pohjolan Voiman varaamilla alueilla ei ole avomeren tapaan liikkuvia jääkenttiä.

Teksti Anna Leinonen (STT)

Kuva Soile Kallio / LK