Nokian tuleva taistelu: Haastajan asemasta ruotsalaista Ericssonia vastaan

Nokian matkapuhelinten myynti Microsoftille näkyi finanssipovareiden korteissa jo kolme vuotta sitten, kun Nokian ykkösmieheksi nostettiin microsoftilainen Stephen Elop.

Nokialaiset muistavat katkerasti, kuinka Elop ensi töikseen haukkui Nokian ja puhui osakekurssin alas.

Elopin kolmen vuoden projekti on päätöksessä: matkapuhelimet on saneerattu mutta uusi nousu ei ole vielä alkanut.

Analyytikkojen exceleissä Nokian tappiota tuottavat Lumia-älypuhelimet ovat nollan arvoiset ja taloudellista arvoa on vain halpa-Ashoilla. Tällaisessa tilanteessa liiketoiminnan hinta on ostajan kannalta edullinen, jos uskoo käänteeseen.

Nokian hallitukselta ei näköjään riittänyt luottamusta paljon hehkutettuun Lumiaan. Samalla yhtiö ilmeisesti pelkäsi, että lisääntyvä kilpailu syö kehittyvien markkinoiden Asha-puhelintenkin tuloksen. Muussa tapauksessa matkapuhelinliiketoimintoja ei olisi myyty.

Kauppahinta, 5,44 miljardia, on suunnilleen puolet Nokian markkina-arvosta ennen kaupan julkistamista. Kaupassa lähtee myös puolet Nokian liikevaihdosta. Nokian viime vuoden liikevaihto oli 30,3 miljardia.

Myydyistä matkapuhelintoiminnoista puhdistettu pro forma -liikevaihto olisi ollut vain 15,3 miljardia. Koska älypuhelimet ovat tuottaneet tappiota, Nokian tuloslukuja kaupan pitäisi parantaa. Viime vuonna Nokian ei-IFRS-liikevoittoprosentti oli 0,4. Ilman myytyjä toimintoja liikevoittoprosentti olisi ollut 8,5.

Patentit jäävät Nokialle

Reilulla viidellä miljardilla Microsoft saa paitsi puhelinbisneksen myös siihen liittyvien immateriaalioikeuksien käyttöä. Yksin Nokian patenttisalkun on arvioitu olevan miljardien arvoinen.

Patentit jäävät Nokialle, jolle ”teknologiakehitykseen ja -lisensointiin keskittynyt” Advanced Technologies -yksikkö on yksi kolmesta uudesta tukijalasta.

Nokian voimakas kurssinousu kaupan julkistamisen jälkeen ei anna vastausta siihen, oliko kauppa hyvä. Sen sijaan se kertoo siitä, että Nokian matkapuhelinliiketoimintojen arvo oli sijoittajien mielestä vielä paljon pienempi kuin Microsoftin maksama hinta. Pörssi katsoo lyhyemmälle kuin historia.

Tällä hetkellä vajaat 5,5 miljardia oli käypää markkinahintaa enemmän. Jos puhelinbisnes olisi kääntynyt, hinta olisi voinut olla selvästi suurempi. Jos taas ei, Nokia olisi polttanut lisää rahaa troolatessaan tappioita Lumioillaan.

Sijoittajia epäilemättä myös kiinnostaa, mitä Nokia tekee vapautuvilla miljardeilla. Vaihtoehtoja ovat velkojen maksamisen lisäksi voimakkaat investoinnit jatkavien liiketoimintojen kehittämiseen esimerkiksi yritysostoilla tai osingon jakaminen osakkeenomistajille.

Yrityshistoriassa on valitettavan paljon esimerkkejä, joissa ”löysä raha” polttelee yhtiön johdon sormissa niin paljon, että rahalla tehdään huonoja yritysostoja, jotka koituvat omistajille kalliiksi.

Nokian pääjohtajaksi järjestelyn myötä noussut hallituksen puheenjohtaja ja tietoturvayhtiö F-Securen perustaja Risto Siilasmaa vakuutteli tiedotustilaisuudessa, että pääomia palautetaan sijoittajille.

Keväällä Nokia jätti osakkaansa osingotta, mikä herätti pahaa mieltä sijoittajien keskuudessa. Lisäosinko taatusti miellyttäisi keväällä näppejään nuolemaan jääneitä.

Jos Nokia ajattelisi vaikeina aikoina kasvanutta suomalaisten henkilöomistajiensa parasta, osinko jaettaisiin jo tämän vuoden puolella ennen osinkoverotuksen tuntuvaa kiristymistä.

Telemaaottelu Suomi-Ruotsi

Puhelinmyyntiä oli valmisteltu huolella.

Juhannuksen tienoilla huhut yltyivät, kun Microsoftin Windows Phoneista vastaava Joe Belfiore käväisi Suomessa ja kertoi siitä Twitterissä. Samaan aikaan finanssikeskusten juoruautomaateilla puhuttiin, että puhelinyksikölle etsittäisiin hinta-arvioita.

Kaupan olennaisiin valmisteluihin kuului Siemensin ostaminen ulos Nokia Siemens Networks -verkkoyhtiöstä. Näin Nokia sai itselleen uuden ytimen: uusi Nokia on ennen muuta verkkoyhtiö.

Nokia korostaa tiedotteessaan kolmea liiketoimintaansa, jotka verkkoliiketoiminnan lisäksi ovat patenttisalkun ympärille kehrätty Advanced Technologies ja HERE-paikkatietopalveluliiketoiminta.

HERE on rakennettu Olli-Pekka Kallasvuon toimitusjohtajuuskauden aluksi ostetun Navteqin pohjalle. Nokian puhelinliiketoiminta ja Microsoft ovat HERE-yksikön tärkeitä asiakkaita.

HERE-liiketoiminnan liikevaihto tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla laski selvästi edellisvuodesta ja painui alle puolen miljardin euron. Liiketulos oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla lähes 0,2 miljardia tappiolla: liiketappioprosentti yli 40!

Historian ironiaa on, että parin kuukauden aikana tapahtuneiden muutosten myötä Suomen ja Ruotsin välinen telemaaottelu on taas herännyt henkiin.

Uuden vuosituhannen kynnyksellä, jolloin mobiiliyhtiöt olivat pörssitähtiä, kukkulan kuninkuudesta kamppailivat Nokia ja Ericsson. Nokia voitti, Ericsson pani puhelinvalmistuksensa yhteen Sonyn kanssa ja keskittyi verkkoihin.

Ericsson puolestaan säilyi puhelinverkkojen maailman ykkösenä ja Nokia paketoi omat verkkonsa Siemensin kanssa. Nokia lähtee nyt haastajan asemasta verkkokilpailuun ruotsalaista kilpakumppaniaan vastaan.

Matkapuhelintaistelun Ericssonia vastaan Nokia voitti, mutta oliko se väärä taistelu?

Juttu julkaistu 3.9. klo 14.30, juttua muokattu 4.9. klo 9.17: Risto Siilasmaa vakuutteli pääomien palauttamista sijoittajille tiedotustilaisuudessa, ei konferenssipuhelussa.