Nokia Verikännyköistä: Tärkeä aihe, mustavalkoinen toteutus

eettisyys
Teksti
Netta Vuorinen

Matkapuhelinvalmistaja Nokian mineraalihankintoja kritisoiva Verikännykät-elokuva sai televisioensi-iltansa eilen Tanskassa. Dokumentissa kuvataan kongolaisen tinakaivoksen työolosuhteita. Nuorimmat työntekijät ovat kymmenvuotiaita.

Elokuvassa kerrotaan Nokian käyttävän tuotteissaan Kongon konfliktialueilta tulevia mineraaleja.

Nokia on harmissaan dokumentin antamasta kuvasta. Ohjaaja Frank Poulsen haastatteli elokuvaan johtaja Pekka Isosomppia.

”Silmiinpistävää oli mielestäni se, kuinka provosoivasta Poulsen esitti kysymyksiä. Hänen tavoitteenaan tuntui olevan todistaa, että Nokia rahoittaa Kongon konfliktia”, Isosomppi sanoo.

”En ole vielä nähnyt dokumenttia itse, mutta tanskalainen kollegani lähetti yhteenvedon sen sisällöstä.”

Isosompin mielestä konfliktimineraalit ovat tärkeä aihe, joka nimenomaan tarvitsisi enemmän kansainvälistä huomiota. Hänestä on kuitenkin ongelmallista, että vakavaa aihetta käsitellään mustavalkoisesti.

Poulsenin mielestä kongolaisten mineraalien osto pitäisi lopettaa kokonaan. Pekka Isosomppi on eri mieltä.

”Olisi lyhytnäköistä olettaa, että ratkaisu löytyy lopettamalla mineraalien hankkiminen Kongosta.”

Samaa mieltä on Nokian viestintäpäällikkö Saara Tahvanainen.

”Olisi tietysti helppoa kääntää Kongolle selkänsä ja olla hankkimatta mineraaleja koko maasta. Se ei kuitenkaan olisi kestävä ratkaisu Kongon kannalta. Maassa on myös paljon laillisesti toimivia kaivoksia, joiden toimintaa haluamme omalta osaltamme tukea, vaikka emme mineeraalien suora ostaja olekaan.”

Fakta on, ettei yksikään elektroniikkavalmistaja kykene nykyisin seuraamaan käyttämiensä materiaalien alkuperää sataprosenttisesti. Sen myöntää myös Nokia.

Toimitusketju on monisyinen, ja materiaalit päätyvät alihankkijoille pieninä virtoina eri puolilta maailmaa – Aasiasta, Pohjois-Amerikasta, Australiasta, Keski-Afrikasta.

Nokialla pohditaan jatkuvasti, mitä yhtiön eettinen toiminta pitää sisällään. Kongon sisäiset konfliktit eivät ole Nokian ratkaistavissa. Raja vedetään kuitenkin siihen, minkälaista toimintaa yhtiö kannattaa materiaalihankinnoillaan.

”Tällä hetkellä Nokia vaatii materiaalihankkijoiltaan kirjallisen todistuksen siitä, että hankitut mineraalit ovat peräisin laillisesti toimivista kaivoksista, eivät konfliktialueilta”, kertoo Tahvanainen.

Vuosituhannen vaihteessa yhtiön tietoon tuli, että kongolaiset militanttiryhmät olivat sekaantuneet maan kaivostoimintaan. Nokia on siksi seurannut esimerkiksi tantaalin alkuperää jo noin kymmenen vuoden ajan. Seuranta on sittemmin laajentunut koskemaan muitakin mineraaleja.

Yle esittää Verikännykät 8. joulukuuta TV1:n Ulkolinja-sarjassa.

Aiheesta lisää
Verikännykät-dokumentti yhdistää Kongon raa’at armeijat Nokiaan (Suomenkuvalehti.fi 3.11.2010)