Nokia köyhdytti itsensä omien osakkeidensa ostoilla

joukkolainat
Teksti
Kustaa Hulkko

Nokian omien osakkeiden ostot nousivat viime vuosikymmenellä 19 miljardiin euroon. Vuonna 2012 Nokian luottokelpoisuus oli heikentynyt niin, että yhtiön joukkolainat putosivat roskalainaluokkaan.

Nokia käytti osakkeiden takaisinostoihin yhteensä 18,6 miljardia euroa vuosina 2003-2008. Ostot lopetettiin, kun yhtiön vaikeudet kasvoivat vuodesta 2008 eteenpäin.

Osinkoihin yhtiö käytti saman jakson aikana 9,7 miljardia euroa, hiukan yli puolet takaisinostoista.

Suurimmillaan osakkeiden takaisinostot olivat vuonna 2005, jolloin ne nousivat 4,3 miljardiin euroon. Vuonna 2007 vastaava luku oli 3,9 ja vuonna 2006 3,4 miljardia euroa.

Kassavarojen avokätinen jakaminen osakkeenomistajille kostautui sittemmin.

Kun Symbian-puhelimet eivät enää käyneet hyvin kaupaksi, Nokia olisi tarvinnut kipeästi vahvaa kassaa uusien tuotteiden kehittämiseen ja markkinointiin. Köyhtynyt Nokia joutui pakkonaimisiin Microsoftin kanssa vuonna 2011.

Markkinoiden silmissä Nokian luottokelpoisuus alkoi heiketä ja yhtiön joukkolainojen reittaus kääntyi laskuun. Reittaajat pudottivat Nokian bondit roskalainaluokkaan vuonna 2012.

Viime aikojen Nokia-analyyseissa on arvioitu, että Nokian taseen heikentyminen vähensi sen luotettavuutta teleoperaattoreiden silmissä ja vaikeutti siten Lumia-puhelinten markkinointia.

Kesäkuun lopussa Nokia kertoi, että sen nettokassavarat laskivat huhti-kesäkuussa 3,7-4,2 miljardiin euroon. Myöyhemmin Siemensin osuuden osto NSN:stä alensi niiden määrän 2,0-2,5 miljardiin euroon. Nokia maksaa heinä-syyskuun aikana Siemensille 1,7 miljardia euroa.

Niinpä heinäkuussa 2013 luottoluokittaja Standard & Poor’s pudotti Nokian reittauksen B+:ksi. S&P perusteli muutosta muun muassa Nokian kassavarojen pienuudella. Aikaisemmin Nokian luokitus oli BB-. Kumpikin reittaus edustaa roskalainaluokkaa. Myös luottoluokittajat Fitch ja Moody’s alensivat Nokian reittausta kesällä 2013.

Nokia saa lähiaikoina Microsoftilta 5,4 miljardia euroa matkapuhelintoiminnastaan. Kaupan ansiosta luottoluokittajat todennäköisesti nostavat pian Nokian bondien reittauksen takaisin hyvien sijoituskohteiden luokkaan.

Kim Lindström: Microsoft-kaupan tuotto osakkaille

Viime päivinä julkisuudessa on keskusteltu siitä, miten Nokian pitäisi käyttää matkapuhelintoiminnan myynnistä tulevat rahat. Ammattisijoittaja Kim Lindström vaatii Kauppalehden mukaan, että ne pitäisi antaa yhtiön omistajille.

Lindström on tunnettu pörssiasiantuntija. Hän julkaisi äsken kirjan ”Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä” (Talentum 2013).

”Minusta rahat pitäisi mieluiten jakaa osakkeenomistajille. Meillä on aivan liian paljon ikäviä esimerkkejä siitä, kuin yhtiön johtavat voivat tehdä tyhmyyksiä, jos heillä on liikaa rahaa käytettävissään.”

”On parempi antaa osakkeenomistajien päättää, miten ne rahat käytetään”, Lindström sanoi.

Risto Siilasmaa toppuuttelee rahanjakopuheita

Nokian ykkösmies Risto Siilasmaa puolestaan toppuutteli 3. syyskuuta rahanjakopuheita: ”Suunnitelmissamme on ja jakaa ylimääräiset varat omistajille, kun aika on oikea.

Nokian johdon mukaan on vielä ennenaikaista pohtia sitä, millä mekanismilla rahaa lopulta jaetaan. Tarkoitus on käyttää ”optimaalisinta” keinoa.

”Prosessimme ovat olleet pragmaattisia ja ovat niitä jatkossakin”, Siilasmaa sanoi.

Nokia ja Microsoft sopivat, että Nokian Devices & Services -liiketoiminta siirtyy Microsoftille 5,4 miljardin hinnalla. Kauppa sinetöidään vasta Nokian yhtiökokouksessa, joka järjestetään todennäköisesti 19. marraskuuta.

Nokian väliaikainen toimitusjohtaja Timo Ihamuotila ja Nokian väliaikainen pääjohtaja Siilasmaa vakuuttavat, että Nokian kassatilanne on nyt vahva.