Näin Antti Rinteen hallitus tuhoutui viikossa

Poliittinen myllerrys alkoi kiistasta, joka koski 700 pakettilajittelijan työehtosopimusta.

Antti Rinne
Teksti
Vappu Kaarenoja

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Keskiviikko 27.11. Postin lakko päättyi

Postin työntekijät olivat menneet lakkoon 11. marraskuuta. He vastustivat työnantajan aikeita vaihtaa 700 pakettilajittelijan työehtosopimus halvempaan. Työntekijöiden palkat olisivat pienentyneet merkittävästi.

Lakko päättyi kahden ja puolen viikon jälkeen, keskiviikkona 27. marraskuuta. Posti taipui, pakettilajittelijoiden palkat eivät pienentyneet.

Seuraavana päivänä alkoi poliittinen mylläkkä.

Torstai 28.11. Pääministeri Antti Rinne puhui eduskunnan kyselytunnilla

Kyselytunnilla kokoomuksen Kai Mykkänen kysyi Antti Rinteeltä (sd) Postin työmarkkinakiistasta.

Mykkänen ihmetteli, miksei pääministeri ollut estänyt Postin palkanalennusaikeita. Posti on valtionyhtiö, joten hallitus olisi voinut puuttua asiaan. Lakolta olisi vältytty.

Mykkäsen mielestä Rinteen toiminta oli ristiriitaista. Rinne oli aiemmin sanonut, ettei hallitus hyväksy työehtoshoppailua.

”Miksi ette varmistanut, että omistajan linja on Postin hallituksen linja?” Mykkänen kysyi.

Rinne vastasi, että Postille oli kyllä kerrottu hallituksen linja. Ongelma oli Rinteen mukaan se, että Postin johto oli toiminut hallituksen tahdon vastaisesti:

”Ministeri [Sirpa] Paatero on todennut, että tämä [pakettilajittelijoiden siirtyminen halvempaan työehtosopimukseen] ei hallitukselle käy, omistajalle ei käy, ja tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivä, 700 ihmistä siirrettiin, ja se oli vastoin omistajan selkeätä tahtotilaa.”

Perjantai 29.11. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) sai potkut

Perjantaiaamuna Posti julkaisi tiedotteen, jossa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kiisti Rinteen väitteen. Pohjola ei myöntänyt vastustaneensa omistajan tahtoa:

”Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki. [– –] Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.”

Rinteen väite Postin johdon sooloilusta herätti kysymyksiä. Kumpi oli oikeassa, Postin hallitus vai Rinne? Jos Rinne oli oikeassa ja Postin johto todella oli sooloillut, miksei hallitus ollut puuttunut siihen?

Rinteelle oli täytynyt olla selvää, ettei Postissa ole noudatettu hänen tahtoaan ”työehtoshoppailun” välttämisestä. Muutenhan postilaiset eivät olisi aloittaneet lakkoaan 11. marraskuuta.

Päivällä Rinne piti tiedotustilaisuuden, jossa perääntyi Postia kohtaan esittämistään syytöksistä.  Syypää olikin omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd): Paatero oli – Rinteen mukaan – epäonnistunut viestimään omistajan tahdon Postille.

Rinne kertoi, että omistajaohjausministeri Paatero eroaa.

Rinteen väite herätti kysymyksen siitä, miten Paatero oli voinut epäonnistua tehtävässä niin pahasti. Paatero ei ole ollut vastaamassa kysymykseen. Hän jäi samana perjantaina sairauslomalle.

Lisäksi voi ihmetellä, miksei Rinne havahtunut Paateron epäonnistumisen aiemmin. Postilaiset olivat olleet kaksi ja puoli viikkoa lakossa työehtoshoppailun takia. Miksei Rinne ollut selvittänyt asiaa Paateron ja Postin kanssa aiemmin, pannut ministeriään ruotuun?

Lauantai 30.11. Hesari muistutti Paateron syyskuisista puheista

Verkkouutiset kirjoitti kirjallisesta kysymyksestä, jonka vasemmistoliiton Katja Hänninen oli esittänyt Sirpa Paaterolle syyskuussa, reilusti ennen Postin lakkoa.

Paatero oli vastannut: ”Posti on kertonut siirtävänsä Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstön Teollisuusliiton Jakelua koskevaa työehtosopimuksen piiriin 1.11.2019. Työehtosopimuksen muutoksella ei tavoitella palkanalennuksia vaan uusilla palkkamalleilla pyritään lisäämään joustavuutta lajittelutyöhön.”

Vastaus oli ristiriidassa Rinteen myöhemmän, Kai Mykkäselle esitetyn kyselytuntikommentin kanssa.

Kyselytunnilla 28.11. Rinne sanoi, että Paatero olisi kieltänyt Postin johtoa vaihtamasta lajittelijoiden työehtosopimusta.

Syyskuisessa vastauksessaan Paatero ei ollut kuitenkaan ilmaissut, että vastustaisi sopimuksen siirtoa. Hän vain totesi, että sellainen ollaan tekemässä.

Paatero ei tosin kirjallisen vastauksensa perusteella ymmärtänyt, että sopimusmuutos johtaisi palkanalennuksiin.

Sunnuntai 1.12. Hallituspuolueen johtajat pitivät kokouksen

Rovaniemellä vieraillut Rinne sanoi toimittajille, etteivät postikeskustelu ja Paateron ero olleet vaikuttaneet hallituksen toimintakykyyn. Rinne sanoi, että ”hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen” .

Myöhemmin illalla hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat Valtioneuvoston linnaan keskustelemaan poliittisesta tilanteesta. Kokous päättyi hieman ennen keskiyötä. Valtioneuvosto tiedotti, että hallitus valmistautuu vastamaan opposition välikysymykseen tiistaina.

Maanantai 2.12. Keskusta hylkäsi Rinteen

Iltapäivällä keskustan eduskuntaryhmällä oli kokous. Sen jälkeen puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi keskustan kansanedustajien näkemyksen: keskustan edustajat ovat tyytyväisiä hallituspuolueisiin ja hallitusohjelmaan, mutta heillä on ”henkilöön liittyvää epäluottamusta”.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että pääministerin ”selvitykset eivät ole riittäviä”.

Illalla kokoontui keskustan puoluehallitus. Kulmuni kertoi puoluehallituksen kannan hallitusyhteistyöhön:

”Luottamuksemme on vahvaa viiden puolueen koalitiolle ja tälle hallitusohjelmalle, mutta luottamuksemme on horjunut hallituksen toimintakykyyn. Toivotaan, että sosiaalidemokraatit nyt palauttaisivat sen.”

Illalla kello puoli kahdeksalta kokoontui vuorostaan Sdp:n puoluehallitus.

Puoluehallitus tukee Rinnettä, ilmoitti puoluesihteeri Antton Rönnholm kokouksen jälkeen.

Rinne puolestaan sanoi, että keskusta on ollut viestinnässään epäselvä:

”Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, mitä he tarkoittavat ja haluavat tässä tilanteessa. Huomenna oman oikeusturvani takia haluan saada vastauksen, kyllä tai ei, eli onko valmiutta jatkaa pääministerin kanssa hallitusyhteistyötä.”

Tiistai 3.12. Pääministeri Rinne erosi

Rinne tapasi aamulla keskustan Katri Kulmunin ja Antti Kurvisen ja sai selvän vastauksen: keskusta ei halua jatkaa Rinteen kanssa yhteistyötä.

Päivällä Rinne pyysi Mäntyniemessä hallituksensa eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

Hän sanoi, ettei halua vaarantaa hyvän hallitusohjelman toteuttamista.

Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi voidaan nimittää.

Nykyiset hallituspuolueet ovat ilmoittaneet, että he haluavat jatkaa samalla puoluekokoonpanolla. Myöskään hallitusohjelma tuskin juuri muuttuu.

Sdp on kertonut valitsevansa mahdollisimman pian oman hallitustunnustelijansa, todennäköisen tulevan pääministerin. Rinne aikoo jatkaa Sdp:n puheenjohtajana kesäkuun puoluekokoukseen asti.