Analyysi: Pääministeri Antti Rinne uhrasi ministeri Sirpa Paateron ja syytti Postia

Eroava Sirpa Paatero on ollut Rinteen pitkäaikainen ja näkyvä tukija Sdp:ssa.

Antti Rinne
Teksti
Tuomo Lappalainen Heikki Vento

Pääministeri Antti Rinne (sd) pelasti oman asemansa, kun hän taivutteli Postin omistajaohjauksessa epäonnistuneen ministeri Sirpa Paateron (sd) eroamaan hallituksesta.

Tiedotustilaisuudessa Rinne kertoi selväsanaisesti, ketkä hänen mielestään ovat syyllisiä Postin sekasotkuun, joka on horjuttanut vakavasti pääministerin ja hallituksen uskottavuutta. Kokoomus on tehnyt Postista välikysymyksen ja vihjannut Rinteen valehdelleen eduskunnalle.

Pääministerin mukaan Paatero ei noudattanut hänen ohjettaan siitä, että Posti ei saa heikentää jakajiensa palkkoja liikkeenluovutuksella. Postin oli tarkoitus soveltaa noin 700 pakettilajittelijaan halvempaa työehtosopimusta.

Rinne syytti myös Paateron avustajakuntaa, jossa hänen mukaansa oltiin tietoisia Postin suunnitelmista siirtää lajittelijat toiseen sopimukseen 1. syyskuuta. Tätä tietoa ei välitetty Paaterolle, joka vielä 3. syyskuuta vaati, että neuvotteluissa pitää ottaa aikalisä.

Rinne taivutteli Paateron eroamaan. Paatero jäi perjantaihin 13. joulukuuta kestävälle sairauslomalle eikä osallistunut tiedotustilaisuuteen.