Näin AKT:n lakko vaikuttaa - katso poikkeusaikataulut

AKT
Teksti
Netta Vuorinen
Timo Räty
AKT:n puheenjohtaja Timo Rädyn mukaan tarjotut palkankorotukset olivat riittämättömiä. Kuva AKT

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto hylkäsi eilisiltana valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen. Lakko alkaa tänään iltakuudelta.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi Helsingin seudulla noin 60 prosenttia bussiliikenteestä on täysin pysähdyksissä. Lakko vaikuttaa eniten seutulinjoihin ja haittaa pahasti myös Vantaan sekä Espoon sisäistä bussiliikennettä.

Helsingin seudun liikenne pyrkii pitämään matkustajansa ajantasalla verkkosivuillaan. Lue, mitä linjoja ei ajeta lakon aikana.

Lakon vuoksi suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa bussit kulkevat vaihtelevasti. Tampereella suuri osa bussiliikenteestä jatkaa toimintaansa normaalisti. Muutamat kaupungin sisäiset bussilinjat kuitenkin kuuluvat lakon piiriin.

Turussa liikenne takkuilee todennäköisesti enemmän. Liikennöitsijät pyrkivät joitakin linjoja, jotta koulu- ja työmatkat onnistuisivat.

Lakko ei ainakaan toistaiseksi vaikutta merkittävästi Uudenmaan joukkoliikenteeseen pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tässä muiden suurimpien kaupunkien tietoja:

Yle Uutisten mukaan myös ainakin Vaasassa ja Kemissä bussit ajelevat normaalisti.

Matkahuollon palvelut heikentyvät alkavan lakon vuoksi. Esimerkiksi matkalippuja ei voi ostaa internetistä. Myös pakettikuljetukset saattavat myöhästellä. Lue Matkahuollon lakkotiedotteet täältä. Matkahuollon sivuilta löytyy myös lista lakon piirissä olevista yrityksistä sekä linkit niiden sivuille.

Vaikka Matkahuollon palvelupisteet kuuluvat lakon piiriin, lähes kaikki pyritään pitämään avoimena. Aukioloajoissa on kuitenkin muutoksia.

Liikenteen pysähtymisen veikataan tuottavan ongelmia ruokakaupoille, jos lakko jatkuu pidempään. Monet kaupat ovat ehtineet valmistautua lakon alkamiseen täydentämällä varastojaan. Tavaratoimituksia voidaan myös koettaa hoitaa liittoon kuulumattomien kuljetusyritysten kautta.

Pidemmän päälle esimerkiksi ulkomaisten tuoretuotteiden saatavuus saattaa kärsiä – varsinkin, jos myös satamat menevät lakkoon.

Jos kuljetusalan lakko jatkuu pitkään, roska-astiat alkavat täyttyä piakkoin. Tavallisten asuinrakennusten jäteastiat eivät ole ensisijaisia tyhjennyskohteita. MTV3:n uutisten mukaan esimerkiksi Lassila & Tikanojan jätehuolto hoitaa tehtäviä tärkeysjärjestyksessä: ensin sairaalat, sitten julkisen liikenteen asemat, seuraavaksi koulut ja päiväkodit ja lopuksi kotitaloudet.

Miten lakko vaikuttaa kotikaupunkisi liikenteeseen? Kerro kokemuksiasi ja jaa hyödyllisiä linkkejä esimerkiksi poikkeusaikatauluihin.

Lähteet: Yle Uutiset, AKT, Matkahuolto, MTV3

Aiheesta lisää
Kuljetusalan sopimusneuvottelut: AKT pullistelee jälleen (Suomenkuvalehti.fi 13.2.2010)