Afgaanit turvaan

Taliban tekee nopeaa ja väkivaltaista paluuta. Muut maat evakuoivat kansainvälisille joukoille töitä tehneitä afgaaneja. Mitä tekee Suomi?

Afganistan
Teksti
Katri Merikallio

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Taliban on tappanut yli 300 kansainvälisille joukoille työskennellyttä afgaania. Yhdysvallat, Britannia ja Saksa evakuoivat jo tuhansia afgaanityöntekijöitä perheineen. Miten Suomi aikoo varmistaa meille työskennelleiden afgaanisiviilien turvallisuuden, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr)?

”Asiaa on selvitetty intensiivisesti neljän ministeriön kesken. Valmistaudumme tekemään ratkaisun niiden Suomen valtion palveluksessa olleiden afgaanien osalta, jotka ovat joutuneet tai voivat joutua uhan alle. Vielä ei ole päätöksiä tehty.”

Kenelle suoja annetaan ja kuinka monta heitä on?

”Puhumme ainakin kymmenistä henkilöistä. Perheenjäsenten tilanne täytyy myös vielä punnita. Ministeriöissä tehdään asiasta paraikaa selvitystyötä. Ratkaisu riippuu myös siitä, missä nämä henkilöt nyt asuvat ja kuinka kauan siitä on, kun he ovat palveluksessa olleet ja missä roolissa.”

Evakuoidaanko afgaanit Suomeen vai miten heidän turvallisuutensa varmistetaan?

”Suomi tekee päätökset lähiviikkojen aikana. Kun Afganistanissa on oltu 20 vuotta, selvitystyö kestää oman aikansa.”

Miksi asiaa pohditaan vasta nyt, kun suomalaisjoukot lähtivät maasta jo kesäkuussa?

”Pohjatyötä on tehty pitkään. Olemme odottaneet tietoa siitä, mihin afgaanien keskinäisissä Dohan rauhanneuvotteluissa päädytään. Nyt on nähty, että ratkaisua ei ole löytynyt, vaan väkivalta on vain kiihtynyt. Olemme myös viimeiseen asti yrittäneet vaikuttaa ratkaisun löytymiseen. Toivomme, että Pakistan ja Kiina käyttävät vaikutusvaltaansa Talibanin suuntaan niin, että ratkaisu vielä löytyisi.”

Afganistan on Suomen tärkein kehitysyhteistyökumppani, mutta Suomi ilmoitti vuosi sitten, että apua ei mene Talibanin johtamalle emiraatille. Loppuuko kehitysapu, jos liike valtaa Kabulin?

”Jos Taliban vyöryy Kabuliin ja hallitus vaihtuu, sopimukset menevät katkolle. Tilanne täytyy arvioida silloin ihmisoikeuksien näkökulmasta, kun nähdään, mihin tilanne päätyy. Kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki.”