Ministeri Paavo Arhinmäki: Lasten liikuntaharrastukset maksavat liikaa

harrastukset
Teksti
Pauliina Penttilä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Tänä vuonna liikunta- ja urheiluseurat saavat valtiolta tukea lähes neljä miljoonaa euroa. Se on yli kaksi miljoonaa enemmän kuin vuoden takaisessa budjetissa. Miksi näin, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki?

“Tuella alennetaan lasten ja nuorten harrastusmaksuja. Kymmenen vuotta sitten noin kymmenen prosenttia perheistä sanoi, että korkeat maksut ovat esteenä lasten harrastamiselle. Nyt jo lähes kolmasosa perheistä on sitä mieltä. Monien ihan tavallisten vähävaraisten ja pieni- ja keskituloisten perheiden lapset eivät pysty enää osallistumaan.”

Miksi maksut ovat korkeita?

“Sen takana on monia syitä. Kunnat eivät tue seuroja samalla tavalla kuin aiemmin. Ne ovat nostaneet kenttä- ja salimaksuja. Seuroihin on palkattu ammattimaisia valmentajia. Kaikki nämä otetaan vanhempien kukkarosta.”

Seuratukea voi hakea toimintaan, jossa osallistumismaksu on korkeintaan 50 euroa kuukaudessa. Mihin summa perustuu?

“Sekin on tosi paljon monille. Tässä pyrittiin hakemaan rajaa, jonka yli menee nyt paljon toimintaa, mutta joka olisi vielä mahdollisuuksien rajoissa suurimmalle osalle perheistä. Pitää muistaa, että viisikymppiä on maksimiraja; toivotaan, että suurin osa tuettavasta toiminnasta on halvempaa. Kun saadaan kokemuksia uudesta järjestelmästä, rajaa voidaan miettiä.”

Mistä miljoonat seuratuen kasvattamiseen on otettu?

“Kymmenen viime vuoden ajan veikkausvoittovarat ovat kasvaneet ja niiden myötä myös liikunnan ja urheilun rahoitus. Samaan aikaan osallistumismaksut ovat nousseet. Raha ei ole mennyt ruohonjuuritasolle, vaan esimerkiksi rakenteisiin, on pidetty vanhoista kiinni ja rakennettu uusia.”

Aiemmin tuen ovat jakaneet liikuntajärjestöt, nyt jakamisen hoitaa ministeriö. Miksi?

“Valtiontaloudentarkastusvirasto on ollut sitä mieltä, että veikkausvoittovarojen jako pitää siirtää ministeriötasolle. Järjestöjen kanssa tehdään yhteistyötä.”

Huippu-urheilun muutosryhmä esitti huippu-urheilun resursseihin noin 2,5 miljoonan vuosikasvua vuosille 2014-2018. Löytyykö tähän rahaa valtiolta?

“Ei.”

“Viestini ryhmälle on ollut koko ajan, että pitää tehdä esitys, joka ei ole pilvilinnoissa. Ei pidä olettaa, että tulee miljoonia ja miljoonia lisää. Pitäisi miettiä, miten asiat tehdään paremmin. Ryhmä teki myös hyviä esityksiä. Esimerkiksi alueakatemiat, jotka tukevat alueellisesti nuoria huippuja, tulevat saamaan tukea.”