Mepit vaativat salamyhkäisiin ACTA-neuvotteluihin lisää avoimuutta

ACTA
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Heidi Hautala
Heidi Hautalan mukaan eduskunnassa oli hiljaista, kun ACTA-asiaa käsiteltiin. Kuva Marja Airio / Lehtikuva

Voiko EU olla mukana neuvotteluissa, joiden lopputulos voi vaikuttaa ihmisten arkeen ja jotka kuitenkin salataan jopa EU:n parlamentilta.

Jos parlamentilta kysytään, ei voi.

Kyse on niin kutsutuista ACTA-neuvotteluista, joissa haetaan kansainvälisiä raameja esimerkiksi tekijänoikeusrikkomuksille. Puhutaan jopa nettiyhteyden katkaisemisesta ja teleoperaattoreiden velvollisuudesta valvoa käyttäjien nettiliikennettä. Suomenkuvalehti.fi kertoi salatuista neuvotteluista toissa viikolla (lue juttu).

Tänään Euroopan parlamentti otti asiaan kantaa päätöslauselmassaan, joka hyväksyttiin lähes yksimielisesti.

Parlamenttia ei miellytä tapa, jolla neuvotteluita on käyty. Se kaipaa lisää avoimuutta, ja vaatii EU:n komissiota tiedottamaan ACTA-neuvotteluista. Parlamenttia huolettaa, että neuvotteluihin on ryhdytty ilman että niiden oikeudellinen perusta olisi selvitetty.

Jos tietoja ei tästä huolimatta saada julkisiksi, parlamentti saattaa viedä asian EU:n tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Suomalaismepeistä Heidi Hautala on kirjoittanut ACTA-asiasta blogissaan. Hänen mukaansa Suomessa oli eduskunnassa hiljaista, kun asiaa käsiteltiin.

Hautala sanoo, että päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys EU:ssa on tärkeää.

Monet pitävät internetyhteyttä perus- tai jopa ihmisoikeutena. Esimerkiksi BBC:n maailmanlaajuisessa kyselyssä neljä viidestä vastaajasta oli tätä mieltä. Myös Euroopan neuvosto on samaa mieltä.

Suomessa voi tällä hetkellä katkaista tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi yksityishenkilön internetyhteyden tuomioistuimen päätöksellä.