Mario Montin ero: Italian valtapeli pelästytti markkinat

Italia
Teksti
Teppo Tiilikainen
Mario Monti saapui EU:n huippukokoukseen Brysselissä perjantaina 14. joulukuuta. Geert Vanden Wijngaert / AP / Lehtikuva.

Markkinat hermostuivat pahanpäiväisesti Italian virkamieshallituksen pääministerin Mario Montin eroilmoituksesta ja entisen pääministerin Silvio Berlusconin paluuaikeista. Italian kymmenvuotisten joukkolainojen korot kääntyivät nousuun, ja Milanon pörssikurssit putosivat jyrkästi.

Montin ero huolestuttaa myös EU:ta ja Kansainvälistä valuuttarahastoa. Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit todennäköisesti helmikuussa, ja ne pelkäävät, että uusi hallitus vesittää Montin aloittamat julkisen talouden rakenneuudistukset. Euroopan pelastusrahastojen varat eivät riittäisi turvaamaan Italian maksukykyä, jos maa ajautuisi akuuttiin kriisiin.

Monti on saanut budjettivajeen kuriin, ja Italian lainakorot ovat lähes puolittuneet hänen pääministerikaudellaan. Italian julkinen velka on noin 1 900 miljardia euroa eli noin 125 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Monti päätti erota tehtävästään sen jälkeen kun Berlusconin Vapauden kansa -puolue oli vetänyt tukensa hänen hallitukseltaan. Berlusconi pyrkii takaisin valtaan, mutta hänen mahdollisuutensa näyttävät heikoilta, sillä hänen puolueensa kannatus on vajonnut noin 15 prosenttiin.

Keskustaryhmät ovat houkutelleet Montia pääministeriehdokkaaksi. Mielipidemittausten perusteella Italian suosituin puolue on tällä hetkellä keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue, jota johtaa entinen kommunisti Pier Luigi Bersani.