Maailman huonoimmat keksinnöt – korkokengät, polttomoottori ja pikaruoka?

keksinnöt
Teksti
Netta Vuorinen

Maailma on pullollaan nerokkaita keksintöjä, mutta mitä ne ovat saaneet aikaan? Arvaamattomia terveydellisiä seurauksia, maapallon saastumista, joukkomurhia ja höperöä muotia.

Brittikirjailija Eric Chalinen teos Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt (Schildts Kustannus 2010) listaa viisikymmentä eri tavoin epäonnistunutta keksintöä. Listalta löytyy muun muassa kuolemanrangaistus, karaoke, tietokonevirukset ja 1700-luvun peruukit.

Chaline luokittelee jotkut keksinnöt epäonnistuneiksi niiden aiheuttaman arvaamattomien seurausten takia, toiset taas niiden yleisen hyödyttömyyden takia. Kirjailijan mukaan teoksen tavoitteena on saada lukija miettimään ihmisen nerokkuutta, luovuutta, sokeaa tyhmyyttä, ahneutta ja itsetuhoisuutta. SK listasi kirjasta kymmenen erilaista esimerkkiä perusteluineen.

Hyödyke vai turhake – mitä mieltä sinä olet?

Ruuti

Tiesitkö, että kiinalaiset alkemistit keksivät mustan ruudin vahingossa etsiessään kuolemattomuuden salaisuutta 800-luvulla? Ensimmäiset ruutiseokset eivät räjähtäneet, vaan pelkästään paloivat voimakkaasti.

Ruudin kehityttyä voimakkaammaksi räjähdysaineeksi syntyivät pikku hiljaa myös ensimmäiset tuliaseet, joista kehitys jatkui musketteihin, revolvereihin, konekivääreihin, pistooleihin…

Korkokengät
Muotisuunnittelija Alexander McQueenin korkokenkä-tyylinäyte kuluneen kesän mallistosta. Kuva Michel Euler / AP / Lehtikuva.

Korkokengät

Nykyisin korkokengät ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus länsimaisen naisen vaatekaapissa – huolimatta siitä, että ne todistetusti aiheuttavat selkä jalka- että selkävaivoja.

Korkeat kengät eivät kuitenkaan ole mikään uusi keksintö – korokepohjia näki jo antiikin Kreikan aikaisissa teatteriesityksissä. Kenties inhottavin esimerkki on vanha kiinalainen tapa muotoilla naisten jalkoja liian ahtailla korokepohjaisilla kengillä.

Pikaruoka

Länsimaissa ylipaino lisääntyy hurjaa vauhtia, ja pikaruoan osuudesta asiaan tuskin on epäilystä. Sana ”pikaruoka” merkitsi kauan sitten jotain näppärästi pakattua ja helposti syötävää välipalaa. Helppous ja nopeus ovat kenties ennallaan, mutta rinnalle ovat tulleet transrasvat, isoglukoosi ja lisäaineet.

Heroiini

Kun lääkeyritys Bayerissa työskentelevä kemisti valmisti heroiiniksi nimettyä ainetta vuonna 1897, hän tuskin aavisti, minkä tuhon lääkkeeksi aiottu valmiste aiheuttaisi. Ironista on, että heroiinin tarkoituksena oli lievittää muiden riippuvuuksien aiheuttamia kärsimyksiä. Lääkettä annettiin myös lapsille yskänlääkkeenä 1900-luvun alussa.

Heroiini ei ole pelkästään tappanut lukemattomia ihmisiä, vaan aiheuttanut sotia ja vallankumouksia sekä tuhonnut kokonaisia maita. Viime vuosikymmeninä se on ollut järjestäytyneen rikollisuuden elinehto.

Eugeniikka

Oppi nimeltä eugeniikka sai alkuna Charles Darwinin serkun, Francis Galtonin kynästä. Ajatuksena oli, että ihmislajin kehittämiseksi voitaisiin käyttää samoja valintatekniikoita kuin esimerkiksi koirien ja karjan jalostuksessa. Galtonin mielestä henkiset lahjat, kuten älykkyys, olivat periytyviä ominaisuuksia.

Galtonin kannatti positiivista eugeniikkaa, joka kannusti ”sopivilla geeneillä varustettuja ihmisiä” solmimaan avioliittoja keskenään. Oppi kehittyi kuitenkin käytännössä täysin toisenlaiseen suuntaan.

Vuosien saatossa erilaisten etnisten ryhmien järjestelmällistä syrjintää on perusteltu eugeniikalla – esimerkiksi siirtomaiden alkuperäisiä asukkaita pidettiin isäntiään vähä-älyisempinä.

Tunnetuin esimerkki lienee kuitenkin natsien oma eugeniikkaohjelma vuosina 1934-1945.

Krinoliini

Mitäpä kauneuden eteen ei tehtäisi, jos muotioikku vain on tarpeeksi vaikuttava? 1800-luvulla käytetty krinoliini kuuluu historian epäkäytännöllisimpien vaatteiden joukkoon.

Niiden(kin) oli tarkoitus muuttaa vartalon muotoa mahdollisimman edustavaan suuntaan. Käytännössä tämä tarkoitti valtavia helmoja, joiden alla ryhtiä antoi monta kerrosta kangasta, vanteita ja valaanluita. Krinoliinin kanssa istuminenkin saattoi olla riskialtista: vanteet saattoivat pahimmassa tapauksessa lävähtää käyttäjänsä kasvoille.

Polttomoottori

Polttomoottori kehittyi yhtä jalkaa öljyteknologian kanssa. Vaikka moottoriajoneuvojen mukanaan tuomat hyödyt ovat valtavia, niiden menestys on kuitenkin vahingoittanut niin ympäristöä, ihmistä kuin kuin yhteiskuntaakin.

Polttomoottori ansaitsee paikkansa maailman huonoimpien keksintöjen listalla ennen kaikkea ruuhkien ja saasteiden takia.

Lisäaineet

Joskus maku oli peräisin ruoasta itsestään. Nykyisiin eineksiin ja pikaruokiin saadaan tuntuma ensin silmällä, sitten nenällä ja vasta myöhemmin makuaistilla.

Sallittuja lisäaineita on satoja. Monia on jo kielletty, sillä niiden havaittu olevan haitallisia terveydelle.

Ihmelääkkeet

Sveitsiläislääkäri Paracelsuksen sanoin: ”Vain annos ratkaisee, onko lääke myrkky vai ei.”

Näinköhän? Vaikkapa talidomidia pidettiin aikanaan varsinaisena ihmelääkkeenä, ja sitä käytettiin esimerkiksi aamupahoinvointiin raskauden aikana.
Lääkkeen vaikutuksia ei kuitenkaan tutkittu kunnolla, ja se aiheutti lapsille vakavia epämuodostumia.

Atomipommi

Ihminen on ainutlaatuinen eläin, jolla on kyky suunnitella oman lajin täydellistä hävittämistä.

Ruudin, räjähteiden sekä kemiallisen ja biologisen sodankäynnin kehittäminen ei riittänyt. Piti keksiä ase, joka on niin vaarallinen, ettei sitä voi edes käyttää.

Katso myös kuvakertomus maailman turhimmista keksinnöistä.