Likainen temppu siunattiin Veikkauksen hallituksessa, jossa istui kansanedustajia ja virkamies – ministerille ei kerrottu

Uutisanalyysi: Kukaan ei tunnu ottavan vastuuta valtion rahapeliyhtiön toistuvista virheistä ja vastuuttomuudesta.

hankintalaki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ylen MOT-ohjelma uutisoi 27. tammikuuta valtion rahapeliyhtiö Veikkauksen uusista, kyseenalaisista toimintatavoista.

Ohjelman mukaan Veikkaus jätti kilpailuttamatta pelijärjestelmäänsä koskevan 20 vuoden pituisen sopimuksen, jonka arvo on useita kymmeniä miljoonia euroja. Hankintalain mukaan valtionyhtiön pitää kilpailuttaa arvokkaat sopimukset, ja samaa edellyttää EU-direktiivi.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja hänen valtiosihteerinsä Olli Koski kertoivat uutisen jälkeen medialle, että Veikkaus selvittää asiaa ja valtio-omistajalle raportoidaan asiasta piakkoin.

Selvityksestä tulee suurella todennäköisyydellä yksi kaikkien aikojen selvityksistä.

Tätä puoltaa se, että ilmeisen laiton jatkosopimus hyväksyttiin Veikkauksen hallituksessa kesäkuussa 2018, ja Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski (kok) allekirjoitti sopimuksen peliyhtiö IGT:n kanssa samana syksynä.

MOT:n mukaan asia salattiin valvojilta puolen vuoden ajan, kunnes valitusaika oli kulunut umpeen.

Suomessa hankintalakia valvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV, joka on työ- ja elinkeinoministeriön alainen organisaatio. Valvonnan tarkoituksena on varmistaa julkisten varojen käytön tehokkuus ja hankintamenettelyjen avoimuus.

Tilanne on siis se, että valtio selvittää sataprosenttisesti omistamansa yhtiön toimintaa, jolla on salattu viranomaiselta, siis valtiolta itseltään, olennaisia tietoja hankintalain noudattamisesta.

Kymmenien miljoonien eurojen jatkosopimus ulkomaalaisen peliyhtiön kanssa luulisi olevan tieto, joka vastuuministerille kerrotaan.

Tilanteen tekee jännittäväksi se, että Veikkauksen hallituksen jokaisessa kokouksessa istuu valtion virkamies valtio-omistajan edustajana. Hänen tehtävänsä on valvoa etenkin hyvää hallintotapaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Kesällä 2018 Veikkauksen hallituksessa istuivat myös kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok), Tuomo Puumala (kesk), Jutta Urpilainen (sd) ja entinen kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps/sin).

Kysymys kuuluukin, oliko valtio-omistaja tietoinen laittomasta miljoonasopimuksesta, joka sille oli esitelty ja sen omalla päätöksellä hyväksytty.

Omistajaohjausministerin salkkua kantoi tuolloin Mika Lintilä (kesk).

Omistajaohjausosaston päällikkö Kimmo Viertola, kuka omistajaohjausministeriön virkamiehistä on istunut Veikkauksen hallituksessa, kun sopimus on hallitukselle esitelty?

”Finanssineuvos Minna Pajumaa.”

Kuinka on mahdollista, ettei valtio-omistaja ole tiennyt sopimuksen riskeistä ja väitetystä laittomuudesta, jos Veikkauksen hallituksessa istuu valtio-omistajan edustaja?

”Sopimusasiat kuuluvat osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja toimivan johdon toimivaltaan ja vastuulle. Omistaja ei käsittele yksittäisiä sopimusasioita.”

Tiesittekö te ja tuolloinen vastuuministeri Mika Lintilä asiasta?

”Emme.”

Kuka ottaa vastuu sopimuksen mahdollisesta laittomuudesta, ja miten asia etenee?

”Ohjelman (MOT) tietoja selvitetään yhtiön kanssa ja on ennenaikaista lausua enempää.”

 

Virkamiesten ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin välisen tiedonkulun pitäisi olla saumatonta. Ministeriä informoidaan kaikista merkittävistä asioista.

Kymmenien miljoonien eurojen jatkosopimus ulkomaalaisen peliyhtiön kanssa luulisi olevan tieto, joka vastuuministerille kerrotaan – varsinkin jos ilmenee riski siitä, että sopimus on hankintalain vastainen.

Nyt uusi omistajaohjausministeri Tuppurainen, hänen esikuntansa ja virkakunta yhdessä miettivät, millaisen selvityksen valtio-omistaja antaa valtio-omistajan toiminnasta ja Veikkauksen päätöksestä, jonka valtio-omistaja on itse hyväksynyt.

Selvityksessä voisi myös miettiä, kuka lopulta ottaa vastuun sopimuksesta ja hankintalain sivuuttamisesta.

Onko se yhtiön silloinen hallitus? Onko se Veikkauksen operatiivinen johto? Vai onko se valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto, joka virkavastuulla toteuttaa omistajan tahtoa? Vai muutaman kuukauden välein vaihtuva omistajaohjausministeri?

Vai kaikki edellä mainitut? Entä painetaanko asia villaisella niin kuin Suomessa näyttää usein olevan tapana?

Yhtiön oikeita omistajia eli veronmaksajia saattaa myös kiinnostaa, mikä omistajan tahto Veikkauksen kohdalla ylipäänsä on.

Luulisi, että valtio ymmärtäisi luotsata rahapeliyhtiötään niin, että yhtiön toiminnan lainmukaisuuteen ja vastuullisuuteen kiinnitetään herkeämättä erityistä huomiota.