Kuka putoaa?

eduskunta
Teksti
Karri Kokko


Noin 40 jatkopaikkaa havittelevaa kansanedustajaa putoaa eduskunnasta joka vaaleissa. Joukossa on joskus myös ministereitä.

Vuoden 1999 vaaleissa lähtöpassit äänestäjiltä saivat puolustusministeri Anneli Taina (kok) ja sosiaaliministeri Terttu Huttu-Juntunen (vas). Saman vuosikymmenen alussa Matti Puhakka (sd) putosi eduskunnasta, vaikka kävi vaalitaistelun työministerin paikalta – tai ehkä juuri siksi.

Tulevissakin vaaleissa muutama pääministeri Matti Vanhasen (kesk) hallituksen jäsen lähtee vaalikentille tukalassa tilanteessa. Ainakin maatalousministeri Juha Korkeaoja (kesk) ja oikeusministeri Leena Luhtanen (sd) joutuvat käymään kovan kisan uudelleenvalinnastaan.

Nykyisten ministerien uhkatekijät ovat lähinnä vaalimatemaattisia, sillä SK:n selvityksen perusteella useimmat Vanhasen hallituksen jäsenet ovat selviytyneet tehtävistään kohtuullisesti.

Koko joukon yleisarvosanojen keskiarvo on tyydyttävää 8+ -tasoa. Oireellisesti juuri Vanhanen ja alkukauden varapääministeri, nykyinen opetusministeri Antti Kalliomäki (sd) sijoittuvat tähän keskikastiin. Molemmat kuivakkaan harmaita Nurmijärven miehiä.

Ensikertalaisista hallituksen parempaan puolikkaaseen ovat kivunneet Korkeaoja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd), kuntaministeri Hannes Manninen (kesk) ja ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki (kesk).

Moninkertaisista ministereistä vain ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r) jää asiantuntija-arvioiden perusteella keskitason alapuolelle. Pienintä hallituskumppania, Rkp:tä, ei imartele, että molemmat sen edustajat sijoittuvat heikompaan hallituksen puoliskoon.

Kävipä nykyisille ministereille vaaleissa kuinka hyvänsä, vain osa heistä jatkaa seuraavassa hallituksessa. Äänestäjiä armottomampia pudottajia ovat vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa omat puoluetoverit.

Teksti Pekka Ervasti
SK 5/2005

Takaisin