Köyhä ja eduskuntavaalit: ”Menin jo kerran hallituksen halpaan”

Poliitikkojen lupauksiin pettynyt pienyrittäjä käy kirjeenvaihtoa neljän suuren puolueen puheenjohtajan kanssa. Syntyi köyhän vaaliohjelma.

eduskuntavaalit
Teksti
A. Toivola

Tervehdys Syrjästä!

Syrjä on paikka, jossa tarpeettomat ja joutilaat ihmiset viettävät aikaansa ja unohtavat vähitellen, miten ihmisen kuuluu elää. Itse jouduin tänne menetettyäni joitakin vuosia sitten työpaikkani yritysjärjestelyjen myötä.

Vaikka olemme täällä Syrjässä pudonneet työyhteisön ulkopuolelle, älkää kuitenkaan luulko, ettemme olisi kiinnostuneita yhteiskunnasta tai vaaleista. Ne ovat meille paljon tärkeämpiä kuin niille, joilla vielä on turvallinen paikka sisäpiirissä, sillä yhteiskunnan ja talouden korjaaminen on meille välttämättömyys.

Olen aiemminkin kirjoittanut täältä Suomen Kuvalehteen. Ensimmäisessä kirjeessäni kerroin, miltä tuntuu olla köyhä ja turha Suomessa. Olin menettänyt työni, toimeentuloni ja ihmisarvoni ja koin, että keskustelulla köyhyydestä ei ollut mitään tekemistä sen maailman kanssa, jossa itse elin. Säästäminen ja syrjäytyminen hallitsivat jokaista hetkeä elämässäni.

Toista kirjettä kirjoittaessani olin jo sopeutunut elämääni Syrjässä. Ponnistelin pitääkseni pienen yritykseni pystyssä ja pohdin, miksi maan jo silloin kurjassa taloustilanteessa yrittäjyydestä ei pidetty parempaa huolta. Mietin, miten Syrjässä asuvien ääni saataisiin paremmin kantautumaan yhteiskunnan päättäjille.