Kotimainen elokuva kompuroi: Mihin katsojat katosivat?

elokuva-ala
Teksti
Kalle Kinnunen
Täällä Pohjantähden alla
Pohjantähti ei ehdi korjata katsojatilastoja, vaikka se klassikkosovituksena vetäisi yleisöä, joka ei muuten elokuvateatteriin vaivaudu. Kuva Artista Filmi

Vaikka joulukuu menisi hyvin, kotimaisten elokuvien katsojamäärä jää miljoonaan. Viime vuonna lippuja myytiin 1,6 miljoonaa. Markkinaosuus on laskenut alle 15 prosenttiin, alemmaksi kuin 2001.

Timo KoivusalonTäällä Pohjantähden alla -sovituksen menestys ratkaisee, millaisiin aiheisiin tuottajat jatkossa turvautuvat. Ohjaaja Dome Karukoski on todennut, että jos Pohjantähti saa 500 000 katsojaa, tehdään myös Tuntematon sotilas pian uusiksi.

Tuottaja Aleksi Bardy Helsinki-Filmistä muistuttaa, että kansalliset teemat eivät ole enää tehneet hirmuisia tuloksia. ”Yleisö muuttuu, eikä mikään ole varmaa.”

Bardy ja Lauri Törhönen ovat kaavailleet elokuvaa Rokka, joka kertoisi Tuntemattoman tarinaa yhden sotilaan näkökulmasta. Hanke on toistaiseksi hyllyllä.

Katsojakadon syiksi on arvioitu lastenelokuvan ja romanttisen komedian puutetta. Ne ovat liki takuuvarmoja hittejä. Tosiasia on, etteivät kaikki elokuvat ole olleet erityisen onnistuneita.

Myös Suomen elokuvasäätiötä on arvosteltu. Esimerkiksi Rööperille myönnettiin tuotantotukea pitkin hampain, vasta kuvausten alkamisen jälkeen. Siitä tuli vuoden ylivoimaisesti suosituin kotimainen. ”Se ei ollut säätiön prioriteettilistalla”, muotoilee Rööperin tuottaneen Solar Filmsin Markus Selin.

Muutamat toiset tuottajat ovat kertoneet joutuneensa odotusjonoon, koska he ovat tehneet viime vuosina liikaa – vaikka elokuvat olisivat menestyneet.

”Säätiö on valinnut linjan, joka ei ole vastannut kansan makua. On ikävää, että kun se maku on löydetty ja tuotantoyhtiöissä on työskennelty asian eteen, tulee tällaisia vaikeuksia. Toivon, että säätiö osaa tehdä katsojaluvuista johtopäätökset”, Selin sanoo.

Halpatuotannosta 3D:hen

Jos ajat jatkuvat vaikeina, tuottajat kiinnostuvat yhä varmemmista aiheista. Ainakin elokuvat suomalaisen yhtenäiskulttuurin viimeisistä linnakkeista – jääkiekosta ja Hurriganesin jälkeisestä suomirockista – ovat tekemättä.

Yksi suuntaus on tinkiä kuvauspäivistä ja puitteista. Televisioon tarkoitettu Postia pappi Jaakobille on menestynyt teattereissa ja ulkomaisilla festivaaleilla. Myös Saara Cantellin esikoispitkä, Jaakobin tapaan alle 600 000 eurolla tehty Kohtaamisia kerää huomiota. Ensi-ilta oli Norjassa elokuussa, Suomeen se saapuu maaliskuussa.

Solar säästää kuvaamalla kolmannen ja neljännen Vares-elokuvan yhteen putkeen keväällä. ”Ehkä samalla kuvataan myös televisiosarja”, Selin kertoo.

Toisaalta tekeillä on suurtuotantojakin. Solarin Mannerheimia ei ole haudattu. Rahoituksesta vain puuttuu yhä osa.
Kansainvälisesti kaikkien aikojen tuottoisinta suomalaiselokuvaa Niko – lentäjän poikaa seuraa toinen suuri animaatio. Muumi ja punainen pyrstötähti toteutetaan kolmiulotteisena.

Mittava on myös Yhdysvalloissa musiikkivideo-ohjaajana menestyneen Antti Jokisen Lappi-fantasia Nicholas North, jonka kotimaisuusaste jää vähäiseksi. Tuottajat ovat amerikkalaisia.

Oman lisänsä elokuva-alalle tuo amatöörien ja ammattilaisten eron kapeneminen. Ensi viikolla Helsingin ohjelmistoon tulee 23-vuotiaan Miika Ullakon ohjaama Mitä meistä tuli. Elokuva syntyi nollabudjetin harrastelijatyönä ja kelpasi silti Shanghain festivaalien ohjelmistoon.

Shanghain esitystä varten elokuvasta piti tehdä filmikopio, jonka kustannukset nousivat tekijöiden mukaan 13 000 euroon. Ullakko on ilmaissut pettymystään säätiöön, joka ei auttanut kustannuksissa. Säätiön periaatteena on tukea vain ammattimaisia tuotantoja.

Tuella uusia jakajia

Timo Vuorensola ja Samuli Torssonen ovat esimerkki harrastajista, joista menestys teki ammattilaisia. Heidän Star Wreck -videoleffansa sai netissä miljoonia katsojia. Nyt Iron Sky -tieteiselokuvaa puuhataan neljän miljoonan euron budjetilla.

Jadesoturin ja Saunan ohjaaja A. J. Annilakaan ei ole opiskellut elokuvaohjaajaksi. Hän vakuutti tuottajat lyhytelokuvillaan.

Marraskuussa elokuva-alan ammattilehti Variety valitsi hänet ainoana suomalaisena kolmentoista kansainvälisesti kiinnostavan nuoren pohjoismaisen elokuvantekijän listalle.

Ulkomaille on päässyt myös tamperelainen Timeless Films, jonka omakustanteinen kauhuelokuva Skeleton Crew pääsi Yhdysvalloissa keskisuuren yhtiön dvd-levitykseen. ”Seuraavaan elokuvaamme haluaisimme säätiön rahaa”, tuottaja Ilkka Niemi sanoo.

”En tiedä, kuinka vakavasti meihin suhtaudutaan. Toistaiseksi meidät on otettu (elokuvapiireissä) hyvin vastaan, mutta katsotaan, kun ryhdytään tappelemaan niistä samoista vähistä rahoista.”

Näitä on katsottu, tätä on tulossa

Tässä vuoden 2009 katsotuimmat elokuvat marraskuun loppuun mennessä: Suomen Elokuvasäätiö

Elokuvasäätiö on listannut myös kaikki kuluvan vuoden kotimaiset elokuvat ensi-iltatietoineen: Kotimaiset elokuvat 2009

Entä mitä tällä hetkellä on tekeillä: Tuotannossa olevat pitkät näytelmäelokuvat

Aiheesta lisää
Koivusalon Täällä Pohjantähden alla on televisiotyylinen historiantunti (Suomenkuvalehti.fi 4.12.2009)