Korkein oikeus poisti Jippii-johtaja Ilpo Kuokkasen tuomion - syynä esteellisyys

Heikki Poukka
Teksti
Kustaa Hulkko
Kari Uoti (vas.) ja Ilpo Kuokkanen Helsingissä maanantaina 1. marraskuuta 2010. Korkein oikeus on poistanut Jippii-yhtiön hallituksen entisen puheenjohtajan Ilpo Kuokkasen tuomion ja palauttanut jutun takaisin hovioikeuteen. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Korkein oikeus päätti 1. marraskuuta, että Helsingin hovioikeus joutuu käsittelemään Jippii-jutun uudelleen.

Helsingin hovioikeus tuomitsi 28. toukokuuta 2009 Jippii-yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineen Ilpo Kuokkasen kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomion mukaan Kuokkanen ja kahdeksan muuta Jippiin päättäjää olivat syyllistyneet muun muassa kirjanpito- ja tiedottamisrikoksiin arvopaperimarkkinoilla

Helsingin käräjäoikeus taas oli antanut asiassa vapauttavan tuomion 31. lokakuuta 2007.

Kuokkanen kanteli hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Kantelun mukaan hovioikeus ei ollut ”tuomionvoipa”, koska sen kokoonpanoon kuulunut hovioikeudenneuvos Riitta Rajala oli esteellinen. Hänen olisi siis pitänyt jäävätä itsensä asian käsittelystä.

Rajalan esteellisyys perustui kantelun mukaan siihen, että Helsingin KO:n johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka on Rajalan pitkäaikainen miesystävä. Poukka taas oli sekaantunut Jippii-juttuun lähettämällä Helsingin HO:n presidentille sähköpostiviestin, jonka saattoi tulkita tueksi kihlakunnansyyttäjä Riitta Partialle.

Partia, Poukan hallinnollinen alainen ja Jippii-jutun syyttäjä käräjäoikeudessa, taas oli esittänyt Ylen tv-uutisissa rajua kritiikkiä käräjäoikeutta kohtaan.

Siksi korkein oikeus arvioi, että Poukka oli kytkeytynyt vireillä olevaan syyteasiaan tavalla, joka ulkopuolisen silmin saattoi näyttää yritykseltä vaikuttaa Jippii-asian hovioikeuskäsittelyyn. Poukan toiminta antoi näin ollen aiheen epäillä Rajalan puolueettomuutta.

Hovioikeuden tuomio poistetaan Ilpo Kuokkasen osalta ja asia palautetaan Helsingin hovioikeuteen.

KKO teki ratkaisunsa äänin 4-1. KKO:ssa on vireillä useita muita hovioikeuden tuomiota koskevia kanteluita samalla perusteella. Niistä KKO tekee ratkaisunsa myöhemmin.

Lue taustaksi SK:n aiemmat jutut aiheesta
Jippii-johtajat ulos vankilasta – Korkein oikeus keskeytti täytäntöönpanon (Suomenkuvalehti.fi 3.6.2010)
Jippii-johtaja kanteli tuomarin esteellisyydestä (Suomenkuvalehti.fi 12.4.2010)