Kirjamessujen tyttö: Kieli suuhun ja kirja käteen

Katja Tukiaisen Kieltä näyttävä tyttö ei kelvannut kirjamessujen julisteeksi.

Kieltä nayttävä tyttö
Kuva Katja Tukiainen

Helsingin kirjamessut tilasi kieltä näyttävistä tyttö ja bambi -teoksistaan tunnetulta taiteilija Katja Tukiaiselta teoksen, jossa tyttö näyttää kieltä. Tukiainen maalasi sellaisen. Kirjamessut painoi työstä kortin. Maalauksen oli määrä olla myös messujen julisteessa ja messuesitteen kannessa.

Toukokuussa Tukiaisen kännykkä soi. Kirjamessujen tiedottaja tilasi Tukiaiselta uuden työn, jossa tyttö ei näytä kieltä.

”Miksi”, Tukiainen hämmästeli.

”Keski-ikäiset miehet ovat soittaneet, että kieltä näyttävä tyttö on vähän… Ja työssä pitää olla kirja”, Tukiainen muistelee tiedottajan perustelleen.

Mitähän ”vähän” tarkoittaa?

”Kielikysymys liittyy yleisöpalautteeseen”, kirjamessujen näyttelyryhmäpällikkö Ritva Becker vastaa.

”Meiltä kysyttiin, mitä kieli viestitti. Joku pitivät kielen näyttämistä röyhkeänä, yksi liitti siihen seksuaalisia mielleyhtymiä. Koska emme osanneet perustella, miksi maalauksen tyttö näyttää kieltä, toimikunta päätti pyytää taiteilijaa poistamaan kielen. Työssä tuli näkyä myös kirja.”

”Jos Katja Tukiainen ei olisi suostunut poistamaan kieltä tai lisäämään kirjaa, olisimme hyväksyneet alkuperäisen kampanjakuvan”, Becker lisää.

Taiteilijan mukaan vaihtoehtoja ei tarjottu. Hän teki uuden työn, jossa tyttö ei näytä kieltä. Sen jälkeen Tukiainen maalasi sarjan tyttöteoksia, jotka ovat parhaillaan esillä Kulttuuritehdas Korjaamon galleriassa Helsingissä.

”Tyttöjen on saatava olla tyttöjä. Tytön on saatava vaikka keikistellä ja silti tuntea olevansa turvassa. Ilman, että häneen sijoitetaan aikuisten likaisia ajatuksia. Pojatkin saavat olla poikia”, Tukiainen sanoo.

”Se, että maalaukseni pieni tyttö näyttää kieltä, on viatonta siihen verrattuna, mitä kaikkea maailmassa tapahtuu.”

”Viattomuuden aika on ohi.”