Keva-selvitys ei yllättänyt Markku Kauppista

Kuntien eläkevakuutuksen ex-toimitusjohtaja oli vakuuttunut, ettei Kevan ja Nova Groupin taloussuhteista löydy laittomuuksia.

Markku Kauppinen
Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva


Kuntien eläkevakuutus on saanut puhtaat paperit taloudellisista suhteistaan kohuyhtiö Nova Groupiin. Valtiovarainministeriön ja Finanssivalvonnan selvityksen mukaan Keva toimi lainmukaisesti ostaessaan rovaniemeläisen moottorikelkkatehtaan kiinteistön.

Selvityksessä todetaan, että sijoituspäätös perustui normaaleihin kiinteistösijoittamisen kriteereihin.

”Ei se selvitys minua yllättänyt. Päädyimme samaan lopputulokseen Kevan omissa selvityksissä”, sanoo Kuntien eläkevakuutuksen eronnut toimitusjohtaja Markku Kauppinen (kesk).

Keva osti tehdaskiinteistön joulukuussa 2007. Kaupasta kehittyi kuuma poliittinen kysymys, koska kiinteistön myyjä oli hankkinut sen pari kuukautta aiemmin Nova Groupilta.

Tuottava sijoitus

Nova Group oli keskeisesti mukana viime eduskuntavaalien alla pääasiassa keskustan ja kokoomuksen ehdokkaita rahoittaneen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n toiminnassa. Kevan ja Novan taloussuhteet synnyttivät epäilyn, että kiinteistökaupassa olisi uitettu kuntatyöntekijöiden eläkerahoja keskustalle. Valtiovarainministeriö ja Finanssivalvonta eivät löytäneet perusteita epäilyille.

Kauppinen puolustaa sijoittamista kelkkatehtaaseen.

”20 miljoonan euron kauppahinta ei tietenkään ole kovin paljon 22 miljardin euron sijoitusvarallisuudestamme. Kevan kiinteistöyksikkö pitää sitä kuitenkin tuottavana yksittäisenä sijoituskohteena”, mies todistelee.

Hän ei ole silti vakuuttunut, onko sijoituksen tuotto riittävä suhteutettuna sen tuomaan kielteiseen julkisuuteen: ”Sitä olen jälkikäteen pohtinut.”

Ei rahanjakovaltuuksia

Kauppisen on sanottu esittäneen muutamaa ehdokasta KMS:n vaalituen saajaksi. Hän kuitenkin torjuu väitteet, että olisi suositellut rahaa esimerkiksi Kevan hallituksen silloiselle jäsenelle, nykyiselle liikenneministerille Anu Vehviläiselle (kesk).

”Ei minua ole tarvittu osoittamaan vaalitukea Vehviläiselle. Hän tuntee Kakkosen yhtä hyvin kuin minäkin”, Kauppinen huomauttaa ja viittaa Tokmanni-konsernin toimitusjohtajaan Kyösti Kakkoseen, KMS:n toiminnan yhteen napamieheen.

Kevan hallituksen silloista jäsentä, nykyistä puheenjohtajaa, Sampsa Katajaa (kok) Kauppinen myöntää ehdottaneensa rahansaajaksi.

”Kun Kakkonen pyysi minulta näkemyksiä mahdollisista tuensaajista, mainitsin Katajan nimen. Pidin häntä lahjakkaana poliitikkona, tulevaisuuden nimenä.”

”Jos olen jollekulle ehdottanut, se ei ole tietenkään ollut rikos. Olisi tietenkin ollut parempi jättää suosittelematta rahaa kenellekään”, hän pohtii.

”Henkilökohtaisesti en ole kuitenkaan antanut kenellekään vaalirahaa. Eikä minulla ole ollut rahanjakovaltuuksia.”

Katajan saama vaaliraha synnytti epäilyksiä tämän edellytyksistä jatkaa Kevan hallituksen puheenjohtajana. Kataja sanoo olevansa huojentunut valtiovarainministeriön ja Finanssivalvonnan selvityksen sisällöstä ja aikoo jatkaa luottamustehtävässään.

Mediaryöpytykseen joutunut Kauppinen sen sijaan erosi Kevan toimitusjohtajuudesta 6. heinäkuuta, päivää ennen kuin valtiovarainministeriö ja Finanssivalvonta antoivat selvityksensä.

”Oli parempi lähteä. Kevan saama kielteinen julkisuus henkilöityi minuun. Ihmisiä joutui keskeyttämään lomiaan kohun takia, ja Kevan varsinainen toiminta uhkasi häiriintyä.”


Lue myös aiemmin julkaistut jutut:

KMS:n varapuheenjohtaja Jorma Kosunen: Jarmo Korhonen on suurin syyllinen vaalirahasotkuun

Keskustajohto ei kommentoi KMS:n varapuheenjohtajan Jarmo Korhoseen kohdistamaa kritiikkiä

Tapani Yli-Saunamäki: Tarvittavat tositteet löytyvät