KMS:n varapuheenjohtaja Jorma Kosunen: Jarmo Korhonen on suurin syyllinen vaalirahasotkuun

Jarmo Korhonen
Teksti
Matti Simula

Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n varapuheenjohtaja Jorma Kosunen syyttää keskustan puoluesihteeriä selkärangattomuudesta ja vastuuttomuudesta. Lue myös, kuinka keskustajohto ja Tapani Yli-Saunamäki vastasivat syytöksiin.

Jorma Kosunen
Jorma Kosunen harkitsi vuosi sitten jopa poliisitutkinnan käynnistämistä KMS-sotkuista. Kuva Petri Kaipiainen.

Jarmo Korhonen”, kuuluu vastaus.

Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Kosunen nimeää keskustan puoluesihteerin suurimmaksi syypääksi vaalirahasotkuun. Kosusta on haastateltu Suomen Kuvalehden tämän viikon numerossa (SK 27/2009).

Joulukuussa 2006 perustettu KMS keräsi ja jakoi vaalirahaa ensisijaisesti keskustan ja kokoomuksen ehdokkaille. Yhdistyksen taustalla oli monia liikemiehiä, muun muassa Kyösti Kakkonen (Tokmanni), Arto Merisalo (Nova Group), Toivo Sukari (Masku) ja Harri Toivainen (Suomi-Soffa).

Kosunen tuli Korhosen masinoimana vaalirahakoneen, KMS:n, varapuheenjohtajaksi runsaat kaksi vuotta sitten. Politiikan ulkopuolelta tullut mies pidettiin koko yhdistyksen aktiivisen toiminnan ajan pelkkänä kulissina. Hän joutui seuraamaan sivusta epämääräistä poliittista suhmurointia.

”Pidän Korhosta suurimpana ’luuserina'”, hän toistaa: ”Suoraselkäinen mies olisi sanonut olevansa iloinen, että sai meidän nimet käyttöönsä. Ja olisi ilmoittanut olevansa kiitollinen rahoittajille sekä olisi vakuuttanut, että ensi kerralla asia hoidetaan niin, ettei jälkipuheita synny.”

Kosusta harmitti Korhosen jo vuosi sitten alkanut vastuunpakoilu. Keskustan puoluesihteeri hävisi myrskyn kiivaimmassa vaiheessa viikoksi julkisuudesta. Ja kun vaalirahoitus nousi juhannuksen alla taas esiin, Korhonen järjesti yhden tiedotustilaisuuden ja katosi lomille pariksi kuukaudeksi.

”Se ei osoita selkärankaa tai vastuunkantoa.”

KMS:n toiminta keskittyi Kosusen mukaan Korhoseen, keskustan silloiseen vaalisuunnittelijaan Lasse Kontiolaan sekä Tapani Yli-Saunamäkeen. Nova Groupin toimitusjohtaja Yli-Saunamäki teki suosituslistan tuettavista ehdokkaista.

Kosunen kieltää osallistuneensa vaalirahoja koskevaan päätöksentekoon.

”En ole ollut yhdessäkään kokouksessa, missä olisi päätetty tuen jakamisesta. Olen vakuuttunut, etteivät Lind ja Töykkäkään ole olleet”, hän sanoo ja viittaa KMS:n puheenjohtajaan Pekka Lindiin ja sihteeriin Timo Töykkään.

KMS:n perustamispaperit allekirjoitettiin Korhosen työhuoneessa. Puoluesihteeri oli osan ajasta paikalla. Kosunen hämmästyi, kun Korhonen kiisti sittemmin koskaan edes tavanneensa häntä.

Varapuheenjohtaja Kosunen sanoo, että KMS:n hallitus ei ole kokoontunut kuin perustamistapaamisessa. Yhdistyksen tilinpäätöksiäkään ei ole tehty.

”Ei ainakaan minulle ole toimitettu yhtään tilinpäätöstä, enkä ole allekirjoittanut yhtään tilinpäätöstä”, Kosunen vakuuttaa.

Monet KMS:ään liittyvät epäselvyydet saivat Kosusen jopa harkitsemaan vuosi sitten tutkimuspyynnön jättämistä poliisille.

Lue koko haastattelu tämän viikon Suomen Kuvalehdestä (SK 27/2009).

Julkaistu 3.7.2009 klo 10.25, päivitetty 3.7.2009 klo 18.13.