Irakilaisten tulva vaikutti hallituksen pakolaispolitiikkaan – ”Käsittämättömän iso kakku”

”Hallitus otti kiinni siitä, että tämä joukko ei ole puhtain paperein hakemassa oleskelulupaa”, sanoo eräs virkamies.

Afganistan
Teksti
Jari Lindholm

Suomeen viime syksynä saapuneiden kymmenientuhansien turvapaikanhakijoiden kansallisuus ja sukupuoli vaikuttivat vahvasti sekä hallituksen politiikkaan että yleiseen ilmapiiriin, sanovat pakolaiskriisin hoitamisessa mukana olleet virkamiehet ja poliitikot.

Suomeen odotettiin sotaa pakenevia syyrialaisia perheitä sen jälkeen, kun kuvat Välimereen hukkuneesta kurdipojasta olivat herättäneet maailmanlaajuisen sympatia-aallon syyskuun alussa. Syyrialaisten sijasta Suomeen kuitenkin tuli suuri joukko nuoria irakilaismiehiä, joille ihmissalakuljettajat olivat luvanneet pikaista oleskelulupaa ja perheenyhdistämistä.

”Tietysti joukossa oli myös niitä jotka olivat lähteneet Isisiä pakoon, sitä ei saa peitellä”, sanoo eräs sisäministeriön virkamies, joka oli mukana päätöksiä tehtäessä. ”Mutta valtaosa isosta, ensimmäisestä joukosta tuli Suomeen vääränlaisten kuvitelmien perusteella. Se vääristi keskusteluilmapiiriä, ja aika paljon myös turvallisuusongelmat juontavat tähän ryhmään.”

Suomen Kuvalehti haastatteli Suomen turvapaikkapolitiikan kiristymistä käsittelevään juttuun tammi–helmikuussa hallituspuolueiden edustajia ja päättävissä asemissa olevia virkamiehiä. Keskustelut käytiin sopimuksella, ettei haastateltavia siteerata nimeltä, jolloin he saattoivat avoimesti arvioida valtiovallan toimintaa, myös omaa työtään.