"Hyväuskoisuudesta kriittisyyteen" - tulossa kirja talousjournalismista

Christoffer Taxell
Teksti
Kustaa Hulkko

Marraskuun alussa julkistetaan Kalle Heiskasen, Tapio Honkamaan ja Harri Vänskän talousjournalismia käsittelevä kirja ”Hyväuskoisuudesta kriittisyyteen”.

Talousjournalismi on nyt päivän puheenaihe. Se tuottaa jatkuvasti pääuutiset ja tärkeimmät puheenaiheet.

Se on kova sana jopa taiteessa, tieteessä ja sosiaalisessa mediassa.

Ryhmäteatterin ”Eduskunta”-näytelmien sankari on Helsingin Sanomain tutkiva taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen, joka tekee paljastuksia yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista (Pietiläisen haastattelu jutussa ”Pintaa”, Suomen Kuvalehti 41/2012).

Kaksi veteraanitaloustoimittajaa on väitellyt tänä vuonna tohtoriksi ja kummankin kirja käsittelee talousjournalismia.

Viime keväänä ilmestyi Carl-Gustav Lindénin tutkimus ”National Champions in Combat – Nokia, Ericsson and the Sensemaking of Business News” (Kansalliset mestarit taistelussa). Kirja käsittelee suomalaisen ja ruotsalaisen talousmedian suhdetta Nokiaan ja Ericssoniin. Ja kesällä hyväksyttiin Markku Hurmerannan väitöskirja ”Talousmedia murroksessa – Muutosdynamiikan tarkastelua mediatalouden ja median käytön näkökulmista”. 13. lokakuuta Hurmeranta kirjoitti väitöskirjansa jatkotutkimuksesta suomenkuvalehti.fi:ssä (”Seurantatutkimus ’valkokaulustyöläisten’ mediankäytöstä”).

Facebookiin on perustettu sivusto, jolla palvotaan guruna taloustoimittaja Jan Hurria, ja toimittajien ammattilehti Journalisti julkaisi Hurrista lokakuun alussa kansijutun, jonka otsikko oli ”Toisinajattelija”. Hurri on kirjoittanut viime vuosina Taloussanomiin kriittisesti finanssikriisistä ja eurokriisistä sekä siitä, miten päättäjät ovat hoitaneet näitä kriisejä.

Taxell kommentoi talousjournalismia

Ennenäkemättömän vilkas keskustelu talousjournalismista saa vielä jatkoakin, kun Taloudellinen tiedotustoimisto TAT julkistaa 1. marraskuuta Helsingissä kirjan Hyväuskoisuudesta kriittisyyteen – Talousjournalismi eilen, tänään ja huomenna.

Kirjan ovat kirjoittaneet Kalle Heiskanen, Tapio Honkamaa ja Harri Vänskä. Julkistamistilaisuudessa kirjaa kommentoi ministeri Christoffer Taxell, Konstsamfundetin hallituksen nykyinen ja Finnairin hallituksen entinen puheenjohtaja.

Heiskanen on Pohjalaisen päätoimittaja, joka tehnyt sekä talous- että politiikan toimittajan töitä. Honkamaa on Länsi-Savon päätoimittaja ja hänkin on työskennellyt aikaisemmin talousjournalistina.

Vänskä tienaa leipänsä Kauppalehden taloustoimittajana. Hän on myös talousjournalistien yhdyssiteenä toimivan Taloustoimittajat ry:n puheenjohtaja.

Suomenkuvalehti.fi jatkaa ja seuraa käynnissä olevaa keskustelua talousjournalismista. Seuraava juttu, joka käsittelee suomalaisen talousjournalismin historiaa, ilmestyy 17. lokakuuta.