Hallitus perääntyy eläkekiistassa

eläkeikä
Teksti
SK:n toimitus

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat sopineet, että hallitus vetää pois päätöksensä nostaa eläkeiän alarajaa 65 vuoteen eikä tähän liittyviä lakiesityksiä anneta eduskunnalle. Myös ns. sosiaalitupo toteutetaan, kuten järjestöt tammikuussa sopivat.

Hallitus SAK
Pääministeri Matti Vanhanen (vas.), valtiovarainministeri Jyrki Katainen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen kertoivat hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisen neuvottelutuloksen keskiviikkona 11. maaliskuuta 2009. (Kuvat: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)

MTV3 kertoo, että hallituksen ja järjestöjen välillä on yhteinen tavoite toteuttaa työurien pidentäminen muilla keinoilla.

Näistä keinoista neuvotellaan eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan johtamassa työryhmässä. Myös työhyvinvointiin panostetaan.

Hallituksen perääntymistä edelsi työmarkkinajärjestöjen yhteinen kannanotto asiasta.

SAK:n Lauri Ihalainen ei halua arvioida eläkekiistan voittajia tai häviäjiä. Ihalaisen mielestä eläkeiän nostosta luopuminen on kaikkien kannalta hyvä, mutta hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen riitaa ei olisi tarvittu.

STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä ratkaisussa hallituksen ja työmarkkinajärjestön suhteet palautuivat nyt normaaliin aikaan.

Päänministeri Matti Vanhanen ei myöntänyt, että eläkeiän nostosta luopuminen oli tappio hallitukselle. Vanhasen mielestä nyt sovitussa ratkaisussa otettiin jokaiselta jotakin.

Lähteet: MTV3 ja STT

Aiheesta lisää
Tuomo Lappalainen PolKom.fi-blogissa: Ay-liike vastaan hallitus 6-0 (Suomenkuvalehti.fi)
MTV3:n uutisten juttu