"Hallitus astui korealaisten virittämään miinaan"

STX
Teksti
Matti Simula

”Ei Suomen hallitus ole se konna, jota pitäisi jahdata”, murahtaa vuorineuvos Tauno Matomäki. ”Konnia ovat STX-yhtiön omistajat ja globalisaatio.”

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitus on saanut julmaa kritiikkiä oppositiolta, ay-liikkeeltä ja kansalaisilta. Yhdysvaltalaisen varustamon tilaama loistoristeilijä kun tilataan Turun sijasta STX:n ranskalaiselta telakalta. Arvostelijoiden mielestä hallituksen päätös olla myöntämättä STX Finlandille 50 miljoonan euron lainaa oli kohtalokas virhe.

”Ei ole Suomen hallituksen tehtävä hoitaa tappiolliselle telakalle pääomaehtoista rahoitusta. Kyllä se on omistajan tehtävä”, Matomäki puolustaa hallituksen ratkaisua. ”Projektikohtaiset avustukset saavat riittää.”

Hänen mielestään STX-telakoiden eteläkorealainen emokonserni noudatti omista lähtökohdistaan hienoa taktiikkaa. Se julkisti etukäteen, millä ehdoilla tilaus olisi saatavissa Turkuun.

”Kansainvälinen telakkayhtiö peluutti Suomen ja Ranskan hallituksia vastakkain. Yhtiön omistajat tietävät, että julkisuus on poliitikon herkkä kohta. He käyttivät julkisuutta surutta hyväkseen.”

”Projekteista kerrotaan yleensä vasta, kun nimet ovat papereissa. Ei tällä tavoin etukäteen, kiristysmielessä.”

Rauma-Repolan (myöh. Repola) pääjohtajana vuosina 1987-1996 toiminut Matomäki kuuluu suomalaisen telakkateollisuuden suuriin nimiin. Hän oli käynnistämässä öljynporauslauttojen rakentamista Porin Mäntyluodossa 1970-luvulla.

Matomäki oli ennen pääjohtajaksi nousuaan muun muassa Rauma-Repolan telakka- ja meriteknisen teollisuuden johtaja.

”Hallituksen on vaikea puolustautua, koska se astui korealaisten virittämään miinaan ja lähti julkisuudessa mukaan keskeneräiseen asiaan”, Matomäki sanoo.

Lue Tauno Matomäen haastattelu Suomen Kuvalehdestä 3/2013 (ilm. 18.1.).

Lue myös

Vuorineuvos Tauno Matomäellä on hyvin realistinen, maanläheinen näkemys korkeimmin palkattujen johtajien palkkojenalennuksista.