Feministit kokoamassa omaa puoluetta

Uusi puolue aikoo osallistua vuoden 2017 kuntavaaleihin.

eduskuntavaalit
Teksti
Heikki Vento

Suomeen ollaan perustamassa feminististä puoluetta. Hanke on tarkoitus julkistaa kesäkuussa ennen juhannusta.

Uuden puolueen taustavaikuttajia ovat Naisasialiitto unionin puheenjohtaja Katju Aro ja varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim.

Vuoden Kristiina-palkinnon saanut Abdulkarim väistää kysymyksen puolueen perustamisesta.

”En pysty kommentoimaan. Ei ole mitään vahvistettavaa.”

Puolueen perustajien esikuvana on ruotsalainen Feministiskt initiativ FI, jonka edustajien kanssa suomalaiset ovat Suomen Kuvalehden tietojen mukaan pohjustaneet omaa hankettaan.

Ruotsalaispuolueen tunnetuimpia vaikuttajia on vasemmistopuolue kommunistien entinen puheenjohtaja Gudrun Schyman.

Ruotsin feministipuolue on menestynyt vaaleissa kohtuullisesti. Sillä on yksi edustaja Euroopan parlamentissa. Ruotsin valtiopäivien äänikynnystä puolue ei ole ylittänyt.

Suomen feministipuolueen on tarkoitus osallistua ensi vuoden kuntavaaleihin. Abdulkarimin mukaan Suomessa on tilaa uudelle puolueelle.

”Mielestäni Suomessa on tarvetta feministiselle politiikalle. Päätöksenteossa pitäisi ottaa enemmän huomioon päätösten sukupuolivaikutukset ja eri vähemmistöryhmien tarpeet.”

 

Jos feministit onnistuvat perustamaan puolueen, se olisi jo toinen uusi puolue lyhyen ajan sisällä. Viskipuolue on jo merkitty puoluerekisteriin.

Puoluerekisteriin pääsyn ehto on 5000 kannattajaa.

Viskipuolue osallistui viime vuonna eduskuntavaaleihin. Puolueella oli ehdokkaita neljässä vaalipiirissä. Puolue on muuttamassa nimensä ilmeisesti liberaalipuolueeksi.

Feministipuolue olisi toinen suomalainen puolue, jonka keskeisimmät tavoitteet liittyvät sukupuoleen, vähemmistöihin ja tasa-arvoon. Naisten puolue merkittiin puoluerekisteriin 1990.

Naisten puolueella oli 1991 eduskuntavaaleissa ehdokkaita kaikissa muissa vaalipiireissä paitsi Kymessä ja Ahvenanmaalla. Puolue poistettiin rekisteristä 1995 eduskuntavaalien jälkeen, koska se ei saanut yhtään edustajaa kaksissa peräkkäisissä vaaleissa.

Puolueen tunnetuimpia poliitikkoja olivat sen ensimmäinen puheenjohtaja Marjaliisa Muurman, Tarja Smura ja Sanelma Vuorre.