Eteläsuomalaiset kaupungit hakevat design-pääkaupungiksi

design
Teksti
Minna Kontkanen

Helsinki, Espoo, Vantaa, Lahti ja Kauniainen tahtovat yhdessä maailman design-pääkaupungiksi 2012. Voitto maksaisi kaupungeille, valtiolle ja yrityksille 15 miljoonaa euroa.

Yrjö Sotamaa, Pekka Timonen, Jussi Pajunen, Dilki Da Silva ja Peter Zec
Joukko suomalaisia tahtoo Helsingistä muotoilupääkaupungin. Vasemmalla TaiKin entinen rehtori Yrjö Sotamaa ja kulttuurijohtaja Pekka Timonen, oikealla kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Pääsihteeri Dilki Da Silva ja professori Peter Zec (keskellä) tutustuivat pääkaupunkiseudun design-elämään. Kuva Kaisa Rautaheimo


Maailman muotoilupääkaupungin, World Design Capitalin, tittelin haltija vuodelle 2012 julkistetaan marraskuussa. Kaupungin valitsee Kanadan Montrealissa päämajaansa pitävä muotoilun kattojärjestö Icsid nyt kolmatta kertaa. Tähänastiset arvonimen haltijat ovat Torino (2008) ja Soul (2010).

Vuoden 2012 titteliä haki 46 kaupunkia 27 maasta, joukossa muun muassa Kööpenhamina, Brasilian São Paulo ja Hollannin Eindhoven, joka pääsi Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden ohella ainoana kilpailun loppusuoralle.

”Hakuprosessi maksoi Helsingille noin 80 000 euroa”, kertoo hakemusvaltuuskunnan puheenjohtaja, Helsingin kulttuurijohtaja Pekka Timonen.

Useimpien arvonimikilpailujen tapaan Icsid-järjestölle piti maksaa, jotta hakemuksen sai lähettää. Ensimmäinen vaihe maksoi jokaiselle hakijalle viisituhatta, toinen vaihe Helsingille ja Eindhovenille vielä 15 000 euroa. Näillä katetaan muun muassa palkintoraadin matkat ja kilpailun hallintokulut.

Helsinki käytti 60 000 euroa hakemukseen, josta Timosen mukaan haluttiin voittajahakemus. Yli 200-sivuisessa hakemuksessa Helsinkiä suosittelevat kaupunginjohtajien ja neljän ministerin lisäksi esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n, Helsinki Design Weekin ja Nokian johtohenkilöt ja tunnettu muotoilija Harri Koskinen. Hakemuksen graafinen suunnittelu on Kokoro & Moi -toimiston käsialaa.

”Valtaosa hakuvaiheen rahoista otettiin Helsingin kaupungilta ja pääkaupunkiseudun yhteisistä kehittämisrahoista. Lahdelle hakuvaihe ei maksa mitään, mutta olemme sopineet maksuista, jos voitto tulee”, Timonen sanoo.

Päätös marraskuussa

Icsidin arviointitiimi vieraili pääkaupunkiseudulla 17.-18. elokuuta. Tiimiin kuului arvostetun Red dot -muotoilupalkinnon keksijä, professori Peter Zec, ja pari muuta asiantuntijaa.

Puolentoista päivän mittaisen vierailun aikana he tapasivat ministerit Stefan Wallinin (r) ja Mauri Pekkarisen (kesk), Iittalan, Nokian ja Koneen johtohenkilöitä sekä viiden hakijakaupungin ylimpiä päättäjiä. Design Forum Finlandin iltatilaisuudessa tiimi kohtasi eri sukupolvia edustavia muotoilijoita.

”Jo nyt meille on vahvistunut, miten merkittävä toimiala muotoilu on pääkaupunkiseudulla. Se työllistää suoraan kuusituhatta ihmistä, ja muotoiluintensiivisissä yrityksissä työntekijöitä on yli satatuhatta”, Timonen kertoo.

Loppusuorakaupungit ovat voineet tutustua toistensa hakemuksiin internetissä. Timonen vieraili heinäkuun lopulla Eindhovenissa ”kävelemässä läpi heidän hakemuksensa”.

Voittaja julkistetaan Singaporessa 25. marraskuuta. Jos valinta osuu Helsinkiin, hakuun käytetyt 80 000 euroa kalpenevat senteiksi, kun järjestettäväksi lankeavat viralliset avajaiset, konferensseja, näyttelyitä ja kansalaisjärjestöaktiviteetteja.

Kokonaiskustannukset on arvioitu 15 miljoonaksi euroksi. Näistä helsinkiläiset maksaisivat kolme miljoonaa, muut kaupungit toiset kolme, valtion suora rahoitus olisi viisi miljoonaa ja loput neljä miljoonaa tulisi muista lähteistä.

Valtaosa kustannuksista sisältyisi vasta vuoden 2012 talousarvioihin, jolloin Helsinki ja Suomi toivottavasti elävät nousukautta.
Aalto-yliopiston ja muiden tapahtumapaikkojen kiinteät kulut eivät sisälly kustannusarvioon.

”Enemmän kuin esineitä”

Icsidin mukaan World Design Capital on ainoa muotoilukilpailu, jossa design käsitetään yhtä laajasti. Voittajan valinnassa huomio kiinnitetään siihen, kuinka muotoilulla herätetään urbaaneja alueita uudelleen henkiin ja vaikutetaan kaupunkitalouksiin ja kansalaisiin.

Selvennys on paikallaan.

”Design on enemmän kuin esineitä”, Timonen toteaa. ”Se on käyttäjälähtöistä suunnittelua ylipäätään ja myös palveluiden suunnittelua ihmisläheiseksi.”

Timonen korostaa, ettei muotoilupääkaupunkiprojektin tarkoituksena olekaan vain luoda muutamaa esinettä, vaan ”luoda parempaa maailmaa ja toimivampaa kaupunkia”.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen muotoilu vahvistettiin osaksi suomalaisten hakijakaupunkien kehittämisstrategioita. Tästä eteenpäin niiden kaikissa uusissa tekemisissä otetaan siis huomioon käyttäjäystävällisyys ja perinteinen esteettisestikin käsitetty muotoilu.

Entä jos Eindhoven voittaa?

Voiton maailmanlaajuisesta merkityksestä ei vielä voi olla kattavaa tietoa, koska kyseessä on uusi titteli ja vasta Torino on vuotensa viettänyt. Jo nyt kilpailuvalmistelut ovat kuitenkin lähentäneet suomalaisia alan yrityksiä, kouluja ja päättäjiä.

”Helsinki haluaa olla designin edelläkävijä koko maailmassa. Nimitys designpääkaupungiksi 2012 auttaisi meitä eteenpäin”, Timonen sanoo.

”Olen kuitenkin vakuuttunut, että juna jatkaa kulkuaan myös ilman voittoa.”

Perusteellinen hakemus

Suomalaisten 220-sivuinen englanninkielinen järkälehakemus sisältää suosittelijalausuntojen lisäksi vastaukset Icsid-järjestön kymmeniin kysymyksiin, joiden sisältö vaihtelee kaupungin perustiedoista ja ulkomaanvieraiden majoitusvaihtoehdoista sisustussuunnittelun käyttöön hotelli-, ravintola- ja liiketiloissa.

Hakemuksessa myös luetellaan seutukunnan merkittävimmät uudet rakennushankkeet, joista pääosa sijaitsee Helsingin tyhjentyneillä satama-alueilla, sekä vaikutusvaltaisimmat suunnittelijat. Heitä Helsingin hakemukseen mahtuu kymmeniä, sekä eläviä että kuolleita.

Kaupunkien panostuksesta teolliseen muotoiluun korostetaan Iittalaa, Suuntoa, Fiskarsia, Vaisalaa, Nokiaa ja muutamaa muuta.
Aalto-yliopistolla ylpeillään useassa vastauksessa.

Pelin henkeen kuuluu, ettei hakemuksen kauniissa kuvissa esitellä sisäänajoteiden huoltoasemajättejä, puistojen juoppoja, bussipysäkillä seisojia marrasaamuna klo 6.30 tai Helsingin umpeen roskattuja puistoja.

Helsingin kulttuurijohtajan Pekka Timosen mukaan Eindhoven on kuitenkin Helsingille vahva kilpailija.

”Philips-yhtiö dominoi koko kaupunkia. Eindhovenin tekninen yliopisto ja siihen kuuluva Design Academy on rankattu maailman alansa ehdottomalle huipulle”, hän luettelee.

”Hollannin Design Week tapahtuu Eindhovenissa. Kaupungissa on myös laajoja vanhoja teollisuusalueita, joita muutetaan luovan toiminnan keskuksiksi.”

Teksti Minna Kontkanen