Eero Heliövaara valtion omistajaohjauksen johtajaksi

Eero Heliövaara
Teksti
Kustaa Hulkko

Hallituksen esityslistalla on torstaina 17. tammikuuta valtion omistajaohjauksen valmistelusta ja toimeenpanosta vastaavan osaston johtajan nimitys. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan osaston päälliköksi valitaan Pohjolan ja rakennusyhtiö SRV:n entinen toimitusjohtaja, kauppatieteiden maisteri, diplomi-insinööri Eero Heliövaara, 56.

Osaston edellinen johtaja Pekka Timonen siirtyi vuodenvaihteessa työ- ja elinkeinoministeriön työelämä- ja markkinaosaston osastopäälliköksi.

Heliövaara päihitti hakuprosessissa 15 muuta hakijaa. Hänellä on takanaan näkyvä joskin polveileva ura Suomen elinkeinoelämän huipulla.

Heliövaara aloitti uransa sijoitusammattilaisena Spontelin finanssijohtajana vuonna 1985. Seuraavaksi hän siirtyi Arctos Capitalin toimitusjohtajaksi 1987. Suomen Yhdyspankissa hän toimi pankinjohtajana vuosina 1991-1998, kunnes hän siirtyi vuonna 1998 työeläkeyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtajaksi.

Heliövaara vastasi Ilmarisen sijoitustoiminnasta kesään 2001 asti. Tässä roolissa hän oli keskeinen taustavaikuttaja, kun vakuutusyhtiö Pohjola osti Conventum-investointipankin. Myöhemmin Pohjola kirjasi Conventumista rankat tappiot.

Kesällä 2001 Heliövaara nousi Pohjolan toimitusjohtajaksi ja veti yhtiötä syksyyn 2005 asti, jolloin Suomi-yhtiö ja Ilmarinen myivät Pohjolan määräysvallan hänen selkänsä takana osuuspankeille. Heliövaara lähti Pohjolasta pian tämän jälkeen.

Vuonna 2006 rakennusyritys SRV Yhtiöiden pääomistaja Ilpo Kokkila pestasi hänet SRV:n toimitusjohtajaksi. Miesten tiet kuitenkin erosivat vuonna 2009.

Heliövaara on ensimmäinen omistajapolitiikan valmistelusta ja omistajaohjauksesta vastaava korkea virkamies, joka on hankkinut merkittävän sijoitusomaisuuden. Pelkästään SRV:n osakkeilla hän tienasi HS:n julkaisemien verotietojen mukaan noin seitsemän miljoonaa euroa. Pohjolassa hän ansaitsi neljä miljoonaa euroa miljoonaa vuosina 2004-2005.

Hän on Pörssisäätiön hallituksen puheenjohtaja ja Suomen Syöpäinstituutin Säätiön hallituksen jäsen.