Mitä sillä
on väliä?

Sukupuolen merkitys
hälvenee nyt kaikkialla
länsimaissa. Mutta se
ei katoa.

sukupuoli
Teksti
Jukka Heinonen
KUVITUS
Viivi Prokofjev

Lokakuussa 2016 iltapäivälehdet kertoivat, etteivät opettajat saa enää vastaisuudessa puhutella oppilaita tytöiksi ja pojiksi. Lehdet viittasivat Helsingin Sanomien uutiseen, joka nojautui yhteen lauseeseen Opetushallituksen 82-sivuisessa tasa-arvo-oppaassa: ”Lapsia on tärkeää puhutella nimillä, ei joukkona ’tytöt’ tai ’pojat’.”

Otsikoista nousi kohu. Opetushallitus yritti hillitä sitä ilmoittamalla, ettei pyrkimys ollut kieltää mitään sanoja, vaan ainoastaan herättää pohdintaa siitä, milloin sukupuolittaminen on tarpeen. Tämä ei estänyt Ilta-Sanomia julkaisemasta parodiavideota suomalaishittien sukupuoli­neutraaleista versioista, kuten ”Aikuinen henkilö” ja ”Kotkan henkilöi ilman siipii”.

Vaikka lehdet paikkailivat nopeasti huteria uutisiaan, sukupuoliväittely jatkui netin foorumeilla kuukausia.

Vastaava tapahtumaketju tuskin voisi enää toistua. Ny­kyään mediat välttävät mieheyden ja naiseuden tarpeetonta korostamista eivätkä etenkään vitsaile aiheesta.

Myös ajatus sukupuolen moninaisuudesta on arkipäiväistynyt koko yhteiskunnassa.

Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon.

2017: Pääkaupunkiseudulla kirjastokorttia ha­kevat saivat mahdollisuuden ilmoittaa sukupuolekseen ”muu”. Helsinki Pride -kulkueessa marssi noin 35 000 ihmistä.

2018: Ensimmäinen suomalaismies synnytti vauvan. Synnyttäjä oli käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin jo vuosia aiemmin ja saanut miehen henkilötunnuksen, mutta keskeyttänyt sittemmin hormonihoitonsa ja tullut raskaaksi. Helsinki Pride -kulkueessa marssi noin 100 000 ihmistä.

2019: Hallituspuolueet sopivat lakiuudistuksesta, jonka an­siosta uuden sukupuolen voi virallisesti vahvistaa ilman lääke­tieteellisiä hoitoja.

2020: Tienvarsiin alkoi ilmestyä sukupuolineutraaleja liikennemerkkejä.

2022: Huhtikuussa Filmiaura ilmoitti, ettei Jussi-palkintoja jaeta enää ensi vuonna erikseen mies- ja naisnäyttelijöille.

Toukokuussa hyväntekeväisyysjärjestö Plan Suomi tiedotti kansainvälisenä kuukautispäivinä, että teeman yhteydessä pitäisi naisten sijasta puhua menstruoivista ihmisistä.

Kesällä televisiossa grillituotteiden myyntiä edistettiin huippukokki Tomi Björckin äänellä ja keholla, johon oli liitetty naiselliset kasvot. Katumuodissa huomiota ei herättänyt helman pituus, vaan se, että hameita näkyi myös miesten yllä.

Heinäkuussa suomalaiset mediat tarkensivat selvästi aiempaa harvemmin, että käynnissä olivat naisten jalkapallon EM-kisat.

Elokuussa Aleksanterin teatterissa Helsingissä esitettiin oopperaa, jonka pääosassa oli sukupuoltaan miehestä naiseksi korjannut Sam Taskinen. Pian alkavassa Huippumalli haussa -sarjan voitosta kamppailee ensimmäistä kertaa Suomessa transihminen.

Twitterissä suomalaistenkin profiilitiedoissa näkee yhä useammin englanninkieliset sanat he/him tai she/her. Niillä ilmaistaan sukupuoli. They tarkoittaa sitä, ettei tvitteristi lue itseään mieheksi eikä naiseksi. Syntymäsukupuoleensa kuuluvat tekevät he– tai she-ilmoituksen osoittaakseen liittolaisuutta vähemmistöille.

Isyysraha muuttuu pian vanhempainrahapäiväksi. Ensi vuodesta alkaen lapsella voi olla virallisesti kaksi isää tai kaksi äitiä. Uusista henkilötunnuksista katoaa sukupuolen kertova tunniste vuonna 2027.

Tänä syksynä eduskunta alkaa käsitellä translain uusimista. Nykyään uuden sukupuolen vahvistaminen vaatii lääketieteellisen selvityksen ja osoituksen lisääntymiskyvyttömyydestä. Jälkimmäinen vaatimus täytetään lähes aina hormonihoidoin.

Jos hallituksen esitys uudeksi laiksi hyväksytään, vastaisuudessa kuka tahansa täysi-ikäinen voi vaihtaa juridisen sukupuolensa pelkästään oman selvityksen nojalla.

Joulukuun 4. päivänä 1980 Clevelandin laitakaupungin parkkipaikalle käveli iäkäs nainen, joka vaikutti helpolta saaliilta. Ryöstäjät astelivat häntä kohti, osoittivat aseella ja vaativat rahoja.

Vastoin kaikkia odotuksia rouva yritti tarttua pistooliin. Toinen miehistä painoi liipaisinta. Luoti läpäisi naisen vatsan ja vaurioitti lonkkavaltimoa. Miehet säntäsivät pakoon.

Paikalle tullut poliisi tunnisti uhrin. Hän oli Stella Walsh, yksi menestyneimmistä 1900-luvun alkupuoliskon yhdysvaltalaisista naisurheilijoista. Myöhemmin samana päivänä hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.