Kahden kauppa

Balin G20-kokouksessa uusi maailmanjärjestys kävi ilmeiseksi. On vain kaksi suurvaltaa: Yhdysvallat ja Kiina.

suurvallat
Teksti
Hannu Pesonen

Tapaaminen oli perinpohjainen, suora ja rakentava, tiivisti Kiinan virallinen tiedonanto. Se annettiin, kun presidentit Xi Jinpin­g ja Joe Biden olivat neuvotelleet kahden kesken 14. marraskuuta Balilla G20-maiden huippukokouksen alla.

On tärkeää, että osaamme hallita erimielisyytemme ja estää kilvoittelua kasvamasta konfliktiksi, Biden myötäili.

Viestit rauhoittivat, sillä maiden välit ovat olleet näin kireät viimeksi viisikymmentä vuotta sitten ennen Richard Nixonin käänteentekevää Pekingin-vierailua. Suhteita hiertävät näkemys maailmanjärjestyksestä ja Taiwanin asemasta sekä kädenvääntö huipputeknologiasta.

Presidentit määrittelivät Balilla turvarajoja, joiden puitteissa Yhdysvaltain ja Kiinan kauhun tasapainon on määrä säilyä. Se on tarpeen, sillä viime aikoina maiden ajautumista aseelliseen välienselvittelyyn ei ole enää kuitattu silkkana ajatusleikkinä.

Xi ja Biden ovat vuosien mittaan neuvotelleet useaan otteeseen. He näyttävät ymmärtävän hyvin toistensa aivoituksia, mutta se ei tarkoita yhteisymmärrystä.

Biden on kenties yllättäen osoittautumassa tiukimmin Kiinaan suhtautuvaksi Yhdysvaltain presidentiksi vuosikymmeniin. Häne­n hallintonsa on lopettanut ajanjakson, jona Yhdysvallat tuki Kiinan kasvua ja sen liittämistä tiiviimmin kansainvälisiin talous- ja kauppajärjestelmiin, korostaa Council on Foreign Relations -ajatushautomon johtaja Richard Haass The New York Times -lehdelle.

”Perusta tuelle oli, että se johtaisi Kiinan yhteiskuntajärjestelmän uudistumiseen. Bidenin hallinto on tehnyt selväksi, ettei se usko enää siihen.”

https://suomenkuvalehti.fi/paajutut/historioitsija-peter-frankopan-taman-vuoksi-putin-vaittaa-etta-liberaalit-demokratiat-ovat-uuskolonialismin-muoto/

Muutos näkyy kouriintuntuvasti lokakuussa päivitetyssä Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusstrategiassa.