Venäläisiä ei voi enää hallita vanhaan ylimieliseen tapaan

Profiilikuva
Dmitri Medvedev
Teksti
Jaakko Iloniemi
Kirjoittaja on ministeri

Venäjän kahdet vaalit, ensin duuman ja sitten presidentin, olivat monen politiikan tarkkailijan mielestä käänteentekeviä. Vaikka kumpaakin vaalitulosta on ilmeisesti peukaloitu, tulos on ollut nykyiselle valtakaksikolle melkoinen pettymys. Rauhanomaiset, suurehkot mielenosoitukset Moskovassa ja muissa suurkaupungeissa olivat huolestuttavia. Kansalaiset eivät arastelleet syyttää johtajiaan vilpistä ja varkaudesta – ja kaiken sen he tekivät televisiokameroiden edessä, nimensä ilmoittaen. Se on uutta ja ihmeellistä.

Venäjän kohtalo ratkeaa sen suurissa kaupungeissa, ennen muuta Moskovassa. Siellä on valta ja vauraus, ja sieltä käsin ohjataan tärkeitä tiedotusvälineitä. Kun Vladimir Putin sai vähemmän kuin puolet Moskovassa annetuista äänistä, se teki hänestä kuolevaisen kuolevaisten joukossa. Hohto, joka liittyi hänen ensimmäiseen presidenttikauteensa, on mennyttä. Monet venäläiset olivat silloin iloisia ja onnellisia sen johdosta, että maa sai viimeinkin täysin toimintakuntoisen, hyvin koulutetun ja ulkomaillakin toimineen reippaan raittiusmiehen johtajaksi. Putin osasi silloin esiintyä taitavasti uudistajana, mutta suurista suunnitelmista on kovin vähän toteutunut.

Venäjä on aivan yhtä riippuvainen öljyn hinnasta kuin ennenkin. Se määrittelee myös suurimman osan valtion tuloista. Sitä taustaa vasten ennen vaaleja luvatut, paljon rahaa vaativat sosiaalibudjetin, koulutuksen, infrastruktuurin ja puolustusvoimien reformit vaikuttavat epärealistisilta.

Nyt nähdään, että venäläisiä pitkään vaivannut poliittinen apatia on ainakin suurkaupungeissa mennyttä aikaa, varsinkin valistuneen keskiluokan osalta. Hallintoalamaisista on tulossa kansalaisia, jotka tiedostavat oikeutensa eivätkä vain odota vaan vaativat johtajiltaan todellisia tuloksia. Venäjä on luonnonvaroiltaan ainutlaatuisen rikas maa, jossa asuu hyvin koulutettu kansa. Miksi sitten elintaso laahaa kaukana sen perässä, mitä nähdään maissa, joita onni on suosinut Venäjää vähemmän? Syy on selvä – maan hallinto on taitamatonta, välinpitämätöntä ja suurelta osalta korruptoitunutta. Nyt se sanotaan ääneen.

Mielenosoittajat ovat kuitenkin varsin monenkirjava joukko. Heillä ei ole selkeätä toimintaohjelmaa, ei punnittuja päämääriä eikä voimakkaita johtajia. Hajanaisena tyytymättömien ryhmänä he eivät kykene tarjoamaan vaihtoehtoa Putinin ja Dmitri Medvedevin tandem-hallinnolle.

Siitä huolimatta heitä ei enää voi hallita vanhaan ylimieliseksi koettuun tapaan. Siitä loukkaava osoitus oli viime syksyllä annettu ilmoitus, jonka mukaan Putin palaa presidentin paikalle ja Medvedev ryhtyy pääministeriksi. Siinä tuli suoraan sanotuksi, että vaaleilla ei tule olemaan mitään merkitystä sille, miten Venäjää johdetaan.

Putin ja Medvedev eivät ole tyhmyreitä. He ovat epäilemättä nähneet vähintäänkin omat tyylivirheensä. He ymmärtävät varmasti myös, että Venäjä ei nouse kukoistukseen ilman uuden keskiluokan myötävaikutusta. Se täytyy voittaa mukaan. Puolueiden muodostamisen helpottaminen ja kuvernöörien vaalien palauttaminen ovat sovinnollisia eleitä. Riittävätkö ne, sitä ei voi tietää. Kun kansa herää tiedostamaan oikeutensa, se ei yleensä tyydy pelkkiin almuihin. Edessä taitaa olla aitoja poliittisia mittelöitä. Toivottavasti demokratian pelisäännöin.