Venäjän kaikki viholliset esillä yhdessä dokumentissa

Profiilikuva
Boris Berezovski
Teksti
Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Mikäli uskomme venäläisen NTV-televisiokanavan maaliskuussa esittämää dokumenttia Protestin anatomia, Venäjän kaduilla protestoiva oppositioliike on lähinnä Yhdysvaltain rahoittamaa provokaatiota. Mikäli uskomme NTV:n tässä kuussa esittämää dokumenttia Protestin anatomia 2, Venäjällä on syytä pelätä veristä vallankumousta.

Nykyisestä NTV:stä on totuttu näkemään oppositiota mustamaalaavia ohjelmia. Jotkut katsojat ottavat ne tosissaan, toiset nauravat niille, ja osaa ei voisi vähempää kiinnostaa. Opposition edustajat itse kuittaavat syytökset yleensä provokaationa.

Nyt NTV:n väite on kuitenkin vakava: oppositioporukka suunnittelee väkivaltaista vallankumousta Venäjällä. Toiminta on järjestäytynyttä, ulkomailta rahoitettua ja suunnitelmat ovat pitkällä. Dokumentti nostaa pääorganisaattoriksi Vasemmistorintaman Sergei Udaltsovin, 35, joka on tuttu kasvo mielenosoituksissa. Udaltsov on rehvakas kaveri, joka ei aina kunnioita mielenosoitusten aikoja ja paikkoja. Hänet on pidätetty useita kertoja.

Dokumentin mukaan Udaltsov on kollegojensa kanssa neuvotellut vallankumouksen toteuttamisesta ja rahoittamisesta georgialaisten värivallankumousveteraanien kanssa. Rahoitusta on tullut Yhdysvalloista, ja sitä on lupaillut Britanniassa maanpaossa asuva venäläinen liikemies Boris Berezovski. Porukka on keskustellut mahdollisuudesta käyttää tšetšeeniterroristien apua vallankumouksessa.

Enempää Venäjän vihollisia on vaikea yhteen dokumenttiin saada.

Poliisit hakivat Udaltsovin näyttävästi kuulusteluihin viime viikon keskiviikkona, viikko NTV:n dokumentin ensiesityksen jälkeen. Udaltsovia sekä hänen aktivistikavereitaan Konstantin Lebedeviä, Leonid Razvozzhajevia ja Ilja Ponomarjovia epäillään joukkolevottomuuksien järjestämisen suunnittelusta. Rikos voi viedä kymmeneksi vuodeksi vankilaan.

Tutkintakomitea kertoo aloittaneensa rikostutkinnan NTV:n dokumentin takia. Samalla selvitetään myös epäiltyjen yhteyksiä terrori-iskujen tekijöihin. Tutkintakomitea kertoo jo selvittäneensä, että dokumentin piilokameralla kuvatussa osiossa todellakin puhuu Udaltsov.

Venäjän duuman ulkopuolinen oppositio on järjestänyt viime duumanvaalien jälkeen useita suurmielenosoituksia presidentti Vladimir Putinia ja muita vallanpitäjiä vastaan erityisesti Moskovassa. Viranomaiset ovat antaneet protestoinnille luvan, mutta pääkaupungissa on yllättäen sallittu myös mielenilmauksia, joille lupaa ei ole ollut. Kesä ja syksy osoittavat otteiden kovenevan protestoijia vastaan.

Elokuussa kahdeksi vuodeksi vankeuteen tuomittiin performanssiryhmä Pussy Riot. Toinen Venäjä -oppositioryhmän Taisija Osipova tuomittiin huumeiden hallussapidosta kahdeksan vuoden vankeuteen. Todistajan mukaan Osipova lavastettiin syylliseksi. Bloggarista opposition äänitorveksi noussut Aleksei Navalnyi odottaa kavallussyytteiden käsittelyä. Useiden oppositiohenkilöiden koteihin on tehty kotietsintöjä.

Syyskuussa duumasta erotettiin Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen kansanedustaja Gennadi Gudkov, joka on osallistunut opposition marsseihin. Syytesuojansa menettänyttä Gudkovia voidaan syyttää epäillyistä talousrikoksista.

Venäjän tutkintakomitean edustaja Vladimir Markin muotoili Udaltsovin tapauksesta viestin, joka väänsi rautalangasta ymmärtämään, ettei nyt ole kyse vain yksittäisestä rikostutkinnasta. Markin halusi osoittaa sanomansa kaikille niille, jotka luulivat, että Venäjällä “voi rangaistuksetta järjestää mellakoita, suunnitella ja toteuttaa terroritekoja ja muita venäläisten henkeä ja terveyttä uhkaavia tekoja”.

“Älkää aliarvioiko Venäjän erikoisjoukkojen ammattimaisuutta”, Markin sanoi. Sitten hän muistutti, että Venäjällä on käytössä myös elinkautinen vankeusrangaistus.