Vastaus puheenvuoroon: On tärkeää saada talteen ja kaikkien saataville kattava aineisto lehtikuvia

Digitaalisen arkiston ammattimainen ylläpito on yhtä tärkeää kuin itse digitointi.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Dokumenttikuvat ovat keskeinen osa kulttuuriperintöä

Jorma Komulainen, Lasse Lehtinen ja Timo Soikkanen kirjoittivat SK:ssa 25–26/2023 dokumenttikuvien tallentamisesta ja digitoinnista. 1900-luvun lehtikuvia on arvioitu olevan 80 miljoonaa. Jaamme huolen siitä, että saamme talteen ja kaikkien saataville kattavan aineiston lehtikuvia.

Lehtikuvien filmi- ja vedosaineisto vaatii asianmukaiset säilytystilat ja huolenpitoa. Valokuvien digitointi on saavutettavuuden kannalta olennaista, mutta yhtä tärkeää on digitaalisen arkiston ammattimainen ylläpito. Kaikki tämä vaatii resursseja ja osaamista.

Museoviraston Kuvakokoelmien yhteyteen perustettiin 2014 Journalistinen kuva-arkisto JOKA. Sen kokoelmat ovat karttuneet niin lehtien kuin yksittäisten kuvaajien kokoelmista. Luovutusehdoista neuvotellaan aina luovuttajien kanssa ja kokoelmatyötä tehdään yhdessä kuvaajan tai perikunnan kanssa. Sää­tiöt ovat tukeneet JOKA:n toimintaa. Kokoelmissa on jo noin 20 miljoonaa kaikkien käytettävissä olevaa lehtikuvaa hyvissä säilytys- olosuhteissa.

Museoviraston, museoiden ja arkistojen päätehtävä on huolehtia kulttuuriperintömme säilymisestä ja käytettävyydestä. Museovirasto toteuttaa lehtikuvaajien ja muiden alan toimijoiden ja oikeudenhaltijoiden kanssa kuva-aineiston ja sen viitetietojen tallennusta saavutettavuuden varmistamiseksi osoitettujen resurssien puitteissa. 

Ismo Malinen

Museoviraston Kuvakokoelmien yli-intendentti

Riitta Raatikainen

Toimittaja ja valokuvatutkija

Hannu Lindroos

Lehtikuvaaja